У жовтні пенсія зростає відразу у трьох категорій громадян

Зміни суттєві, адже йдеться і про мінімальні пенсійні виплати, і про вікові надбавки

У кого і на скільки збільшиться розмір пенсії у жовтні 2022 року розповів незалежний пенсійний консультант Сергій Коробкін.

  1. Вікова різниця

Додадуть по 300 грн громадянам у віці від 70 до 74 років включно.

При цьому особам віком від 70 років зі стажем 35 років у чоловіків і 30 років у жінок загальний розмір пенсії складатиме не менше 3000 грн. У кого пенсія у вересні була меншою, з жовтня держава доплачуватиме, щоб її загальний розмір становив не нижче вказаної суми.

Трохи зросте мінімальна пенсія і у тих, хто має менше стажу. Зокрема, у пенсіонерів віком 80+ виплата тепер не може бути меншою за 2600 грн. Чоловікам для цього необхідно мати не менше 25 років страхового стажу, а жінкам – не менше 20 років. В осіб віком 70-80 років з такою ж кількістю стажу виплата не може бути меншою за 2500 грн.

Ці перерахунки передбачені постановою Кабміну від 15 вересня 2021 року №963.

  1. Мінімальна пенсія

На 80 грн збільшиться мінімальна пенсія у громадян, які мають повний стаж (від 35 років як у чоловіків, так і у жінок) у віці від 65 років. Це стає можливим завдяки збільшенню з 1 жовтня розміру мінімальної зарплати з 6500 до 6700 грн.

У цієї категорії громадян мінімальна пенсія за віком становить 40% від офіційно встановленої в країні мінімальної зарплати.

 

А от в більш молодих пенсіонерів мінімальна пенсія за віком дорівнює прожитковому мінімуму, що з 1 липня становить 2027 грн.

Все це передбачено Законами «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і «Про Державний бюджет України на 2022 рік».

  1. Мінімальна пенсія по інвалідності

З 1 жовтня збільшуються мінімальні пенсії по інвалідності, що призначені відповідно до закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (№2262-XII від 09.04.1992). Відповідні зміни до закону були ухвалені ще в лютому, але набувають чинності лише зараз.

Раніше розмір таких пенсій становив від 100 до 130% ПМ, тепер же мінімальна пенсія по інвалідності має суттєво зрости. Ухвалено, що мінімальні розміри таких пенсій призначатимуться у твердих розмірах, це буде від 4186 до 5025 грн для солдатів, і ще на 10-30% більше для осіб старшого складу, залежно від звання, посади, групи інвалідності та її причини.

Джерело: social.com.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень