Коли гірчить не лише «попка»: як прибрати гіркоту з огірків

Погода, спадковість та стрес. Що іще впливає на смак огірка?

Попри свою невибагливість, огірок — все ж досить делікатна рослина. Якщо йому щось не подобається, то дуже швидко нижня частина овоча, а потім і весь він стає гірким.

Існує багато причин, через які огірки набираються гіркоти. Серед них – як погодні умови і завелика частота поливів, так і генетична схильність тих чи інших сортів до зайвої гіркоти. Далі – докладніше про кожну з причин.

Чому огірки можуть бути гіркими

Рослини, як і люди, можуть відчувати стрес. І реагують вони на нього по-своєму. Огірок, до прикладу, за несприятливих умов зростання починає виробляти кукурбітацин. Це токсична органічна сполука, яка й надає плодам гіркоти. Речовина синтезується у листі, а потім розподіляється по всій рослині, накопичуючись у кореневій системі.

Коливання температури, нестача вологи, занадто спекотна погода, бідний ґрунт, переважно глинистий або піщаний, — ось найчастіші причини гіркоти у огірках. Достатньо всього одного з цих факторів, аби рослина почала накопичувати кукурбітацин у нижній частині плода і шкірці.

 

У групі ризику як недостиглі плоди, так і перестиглі екземпляри.

Найчастіше гірчать рослини, які ростуть за несприятливих умов. А ще рослини, які виросли з насіння гірких огірків. Тому під час посадки обирайте стійкі до гіркоти сорти і гібриди.

Якщо ви самі збираєте насіння, спробуйте листочок з куща. Відчувається гіркота? Тоді й огірки з такого насіння виростуть гіркими!

Також на солодкість огірка впливають терміни посіву. Якщо вони не були дотримані і рослина не встигла звикнути до поступового збільшення сонячного дня та високих температур — гіркота точно дасть про себе знати.

Як позбутися гіркоти в огірках

  • Брак води. Це позначиться не лише на смаку, а й на зовнішньому вигляді плода. Він довше дозріватиме, через що розмір зеленця зменшиться, а шкірка потемнішає.
  • Режим поливу. Щоб огірки не гірчили, потрібно поливати їх лише теплою водою і в теплу погоду.
  • Холод. За несприятливої погоди грядки варто накрити плівкою або лутрасилом, аби рослини не замерзли. Також не забувайте підгортати кущі, інакше огірок зазнає чималого стресу.

  • Шкідники. Попелиці, білокрилки, трипси, нематоди, капустянки, павутинні кліщі та інші шкідники теж можуть стати причиною гіркоти.

Рослина почне захищатися від навали комах, виробляючи відлякуючу гірку речовину.

 

Щоб такого не було, потрібно проводити профілактичні заходи щодо захисту посадок і дотримуватися правил агротехніки. Не зайвими будуть, наприклад, заходи зі зміни структури ґрунту та підвищення його родючості.

  • Неправильна підгодівля. Краще не вносити під огірки свіжий гній. Перевагу надавайте перегною чи пташиному посліду.
  • Спадковість. Обирайте гібриди огірків, які фізіологічно не гірчать: Герасим F1, Єгоза F1, Хоровод F1 тощо.
  • Пошкодження рослини. Якщо батоги пошкодяться, це буде стресом для огірка і негативно вплине на смак плодів. Щоб такого не сталося, краще встановіть спеціальні опори (можна навіть із сіткою) і підв'яжіть батоги.

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень