Сохнуть квіти полуниці: як позбутися жука, який вбиває рослину

ТОП-7 народних засобів, які допоможуть врятувати урожай садової суниці

Полуниця і шкідник під назвою малиново-суничний довгоносик
Полуниця і шкідник під назвою малиново-суничний довгоносик

Чому засихають квіти полуниці

Полуниця, або садова суниця, тішить ароматними ягодами на початку літа. Однак часом кількість врожаю значно зменшується через шкідників. Якщо на здоровому кущику суниці ви побачили бутони, що в'януть і засихають – це явно робота жука-довгоносика, інформує Ukr.Media.

Малиново-суничний довгоносик (народна назва – «слоненя») – це дрібний жучок темного кольору, який має довжину тіла близько 3 мм. Жук отримав назву завдяки витягнутій передній частині голови – головотрубці, яка нагадує хоботок.

Та попри милу назву, цей жук – справжній шкідник, який може знищити більшу частину врожаю.

Присутність довгоносика можна визначити за такими ознаками:

  • на листі навесні з'являються дрібні дірочки;
  • квітконоси переламані біля основи;
  • бутони засихають і опадають.

Чи можна знищити жуків вручну?

Щойно ви помітили пошкоджені бутони, обірвіть їх, оскільки там уже ховаються крихітні личинки або лялечки довгоносика. Щоб переконатися у цьому, розкрийте кілька сухих бутонів і уважно їх розгляньте.

Ближче до середини липня із засохлих бутонів вийдуть дорослі жуки, які аж до кінця літа пошкоджуватимуть посадки полуниці.

Пам’ятайте, що чим раніше ви обірвете засохлі бутони, тим краще, оскільки незабаром вони впадуть на землю, і знайти їх буде складніше.

Чим обробити посадки полуниці, щоб вберегти урожай

На початку літа, коли полуниця квітне, і на ній вже дозрівають ягоди, для обробки від довгоносика можна використовувати народні засоби:

✅ Зола

Кущі суниці обробляють порошком золи або поливають настоєм: 2 кг золи заливають 10 л окропу, настоюють добу, розбавляють водою у пропорції 1:1 і поливають посадки.

✅ Відвар полину

1 кг полину заливають 4 л води і кип'ятять 10 хв. Відвар проціджують, додають 5 л води і 50 г господарського мила.

✅ Настій часнику

150 г подрібненого часнику заливають 10 л води і настоюють добу. Потім настій проціджують і обробляють ним рослини та ґрунт.

✅ Настій цибулиння

Літрову банку лушпиння заливають 5 л гарячої води і настоюють добу. Потім проціджують і поливають кущі суниці.

✅ Настій гірчиці

100 г гірчичного порошку розчиняють у 3 л теплої води, настоюють кілька годин і обприскують кущі.

✅ Настій гострого перцю

50 г сухого перцю або 100 г свіжого подрібнюють, заливають 1 л окропу. Потім настоюють добу і проціджують. Перед застосуванням розбавляють водою у пропорції 1:5.

✅ Тютюновий пил

Грядку обробляють тютюновим пилом з розрахунку 30-50 г на 10 кв.м або обробляють настоєм: 100 г на 10 л теплої води. Настоюють добу, а перед обробкою додають для прилипання 40 г господарського мила.

Народні засоби не знищать довгоносика повністю, а лише відлякають його. Тому влітку, після збору врожаю і з настанням весни (ще до початку квітнення) посадки варто обробити якимось потужним препаратом типу «Інта-Ц-М», «Кінмікс», «Алатар», «Фуфанон-Нова» або «Таран».

‼️ Додамо, що якщо сохнуть не лише суцвіття, а й уже сформовані ягоди і кущі, то посадки можуть бути пошкоджені й іншими шкідниками: нематодою, личинками хруща, трипсами чи суничним кліщем. Крім того, іноді полуниця сохне через нестачу вологи або хвороби: вертицільозне в'янення, фітофтороз або буру плямистість.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень