Як вивести мурах на ділянці: найбільш дієві методи

Різні варіанти підійдуть для різних локацій – саду, городу, квітника чи звичайної ділянки, на якій навіть нічого не росте

Боротьба з мурахами на дачній ділянці часто проходить з перемінним успіхом – вони то зникають, то знову з’являються. Це не лише дратує, а й завдає зайвого клопоту. Особливо, якщо йдеться не про звичайних садових мурашок, а про їхніх близьких родичів – бурих, червонощоких або дернових мурах.

Усі вони – 100% шкідники, тож виводити їх на ділянці однозначно варто, інформує Ukr.Media.

Як вибрати засіб від мурах

У спеціалізованих магазинах можна знайти величезну кількість пестицидів, згубних для всього живого, у тому числі й для мурах. Більшість подібних препаратів містить в основі дві речовини: діазінон і хлорпирифос.

???? Перший буквально «б'є у саме серце» комах, блокуючи вироблення ферменту, який відповідає за роботу нервової системи мурах. У них починаються судоми, які призводять до паралічу і загибелі.

До того ж діазінон активно всмоктується кореневою системою рослин і захищає їх від шкідників протягом наступних 2-3 тижнів.

???? Хлорпирифос потрапляє в організм комах через дихальну систему і паралізує нервову систему. У ґрунті хімікат утримується протягом 110-120 днів, а проти шкідників він залишається ефективний близько 1-2 місяців.

Але пам’ятайте, що використовувати пестициди треба з обережністю, оскільки вони небезпечні не лише для шкідників, а й для людей і їхніх домашніх улюбленців.

Як вивести мурах з ділянки власними силами

Ці комахи гостро реагують на різні запахи, тож можна регулярно розкладати навколо мурашників наступні носії ароматів:

  • листя анісу або тирсу, змішані з перетертим часником,
  • скипидар,
  • петрушку,  
  • часник,
  • лаврове листя,
  • гірчицю,
  • тютюновий попіл,
  • полин,
  • чебрець,
  • мелену корицю,
  • мелісу,
  • дику м'яту та інші різкі аромати.

Ці трави можна розкласти також у місцях, куди навідуються мурахи – це повинно їх відлякати.

Крім того, можна облити мурашник гасом (але у жодному разі не підпалюйте його!) ❌

Щоб завдати невідновних збитків мурашнику, розкладіть біля ходів гнізд цеглу, шматки заліза або камені і полийте їх настоєм гною чи будь-яких трав (крім тих, що відлякують мурах). Через 2-4 дні підійміть ці предмети та облийте мурах окропом, попутно заливаючи ходи гарячою водою.

Захищаємо городні культури від мурах

Три найбільш ефективних методи:

  • посипте мурашник сіллю і порозсипайте її по «стежках» і місцях найбільшого скупчення комах;
  • 2-3 рази пролийте місця скупчення мурашок спеціальною сумішшю (10 л води, 400 г господарського мила, 2 ст.л. карболової кислоти і 10 ст.л. гасу);
  • розкладіть навколо мурашиних гнізд сірникові коробки, наповнені сумішшю дріжджів з цукрово-медовим сиропом – мурахи повинні обходити їх стороною.

Одним з відносно «гуманних» методів є примусове виселення мурах. Але зважайте, що це трохи небезпечний метод!

З настанням сутінків, коли всі комахи повернуться «додому», візьміть лопату і за 2-3 рази розкопайте весь мурашник. Швидко перекладіть його разом з мешканцями у відро і винесіть за межі ділянки, найкраще в ліс. Ямку залийте окропом.

Як боротися з мурахами в саду

Щоб відлякати мурах, покладіть під кожен плодовий кущ ганчірку, змочену гасом. Обв'яжіть стовбур дерева ватою чи шерстю, змоченою в карболовому розчині. Також створіть «захисне кільце» з сажі і лляної олії шириною в долоню. Такий «ловчий пояс» вберігає також від різних гусениць і дрібних комах.

Покращеною перепоною є смужка фольги з підкладеним під неї поролоном.

Крім того, мурахи уникають дерев, підстава яких оброблена конопляним маслом.

Якщо мурахи все-таки влаштувалися біля коріння дерева, застосовуйте звичайне або хлорне вапно (негашене вапно насипте на мурашині купи і полийте їх водою), або 20% розчином карболки.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень