Якщо вдома дошкуляють мурахи: як від них позбутися

Народна прикмета про багатство від них не радує

Фото з мережі

Мурахи, що оселилися у вашому домі чи на городі, можуть стати просто напастю, від якої важко позбутися.

У дитинстві усім нам розповідали, що лісові мурахи - санітари лісу. Але ті, що з'являються у людських оселях – це не лісові мурахи, а інші, і вони швидше шідливі, ніж корисні.

Вони вміють робити гнізда у стінах, через що їх не так просто знищити. Вони залазять до хліба, цукру, псують продукти і можуть розносити інфекції.

У городі може мешкати кілька видів мурах, серед яких, наприклад, чорна садова мураха. Вона знищує багатьох шкідників - мушок, слимаків, дрібну гусінь, павутинних кліщів. Те ж саме можна сказати і про червоногруду мураху. Але вона, окрім користі, може псувати деревину, і тому дуже небажана у приміщенні.

У спеціалізованих магазинах продаються інсектициди, тобто хімічні засоби проти комах, в тому числі й мурах.

Але є чимало народних методів, які також можуть виявитися ефективними. Цими методами мурах переважно не знищують, а проганяють. І їх досить багато.

Фото з мережі

По-перше, слід докласти зусиль і створити для мурах умови, коли вони "зрозуміють", що у помешканні їм немає чим поживитися.

Для цього впродовж 3-7 днів треба повністю прибирати залишки липких, солодких, жирних, тваринних продуктів. Також не лишати їжу, брудний посуд, протирати підлогу і поверхні. Ганчірку для витирання можна змочити в оцті, мурахи його не люблять.

По-друге, домашніх мурашок відлякують різні запахи, зокрема, петрушки, часнику, лаврового листя, гірчиці, чебрецю, меліси, м'яти. Ці трави можна розкласти у місцях, куди "ходять" мурахи.

Інші засоби передбачають створення приманок і бар'єрів.

Фото з мережі

  • У склянці води розбовтати приблизно чверть чайної ложки борної кислоти, три ложечки цукру й одну-дві - меду. Приманку налити в мілкий посуд і протягом місяця виставляти в місцях, недоступних для дітей і домашніх тварин. Ці "отрути" мурахи нестимуть до своїх мурашників.
  • Можна покласти шматочок сирого м'яса і протягом трьох-чотирьох днів регулярно змивати з нього проточною водою мурах. Незабаром туди приповзе зголодніла самка. Її легко розпізнати за вдвічі більшими розмірами тіла. Якщо вбити її, можна суттєво змешнити кількість мурах.
  • Пекарські дріжджі розчинити у воді з кількома ложками меду або варення до консистенції густої пасти. Цією пастою змастити краї полиць, на яких лежать продукти.
  • Мильна вода здатна вбивати мурах і руйнувати сліди "доріжок", залишених мурахами-розвідниками. Чайну ложку рідкого мийного засобу для посуду потрібно розчинити у воді в розпилювачі. Можна додати також ефірної олії м'яти. Цим розчином забризкувати доріжки, якими повзуть непрохані гості.
  • Є їжа, яку мурахи їдять, але не можуть перетравлювати. Це, передусім, крохмаль та кавова гуща. Їх треба розсипати біля приманок із сиропу, шматочків фруктів тощо.

Кандидат біологічних наук Олексій Ситнік розповідає, що всі види мурах рухаються за певними напрямками, чіткими "доріжками", які вони позначають слідовими феромонами; такі сигнальні речовини можуть надавати інформацію іншим мурахам про наявність їжі і про безпечність маршруту.

Якщо вздовж такого маршруту кілька разів знищити мурах та залишити їх на доріжці, інші мурахи з такого місця підуть і не повернуться.

Також, вислідивши такі доріжки, якими мурахи прийшли до вас - біля плінтусів, стиків підлоги, вікон, вентиляційних входів - можна закласти силікон, шпаклівку чи вазелін.

Ще можна створювати бар'єри із різних субстанцій - для того, щоб мурахи не залазили до приміщень. Вазелін, перець, пральний порошок, корицю, куркуму можна розсипати чи розкладати в місцях, де з'являються мурахи.

За повідомленням ВВС-Україна.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень