Кислотні дощі та ризики виникнення раку: невидимий вплив російських ракет на здоров’я українців

Як війна впливає на екологічну ситуацію

Фото - BBC
Фото - BBC

Війна несе небезпеку людям та природі навіть там, де не ведуться активні бойові дії.

Окупанти чинять нашій природі екоцид, що часто має довготривалий ефект. 

Про те, як війна впливає на здоров’я кожного з нас, докладно розповіли міністр захисту навколишнього середовища Руслан Стрілець, екоактивіст Олександр Коваль та еколог Олексій Василюк.

Вплив війни на здоров’я українців

Еколог Олексій Василюк вважає, що найнебезпечнішими для здоров’я є вибухи від боєприпасів. Під час вибуху та після нього відбуваються хімічні реакції — звідси й кислотні дощі. Те, що не встигло розірватися, залишається у вирвах сіркою чи радіоактивними елементами. 

Це настільки серйозно, що коли мешканці Київщини, де ще весною точилися активні бойові дії, зараз садять та збирають урожаї, цим самим вкорочують собі віку.

Там сильно «фонять» ґрунти. 

До складу практично всіх вибухонебезпечних предметів входить сірка, що назавжди залишається в повітрі та забиває альвеоли легень, що, своєю чергою, збільшує ймовірність онкології. 

Екологічна ситуація в Україні під час війни

Міністр захисту навколишнього середовища Руслан Стрілець зазначає, що в грошовому еквіваленті шкода від забруднення повітря вже сягнула близько 923 млрд грн; ґрунтів і земель — понад 138 млрд.

Ракетні удари знищили 40 українських нафтобаз. Через це в атмосферу потрапило понад 499 тис. тонн токсичних речовин.

Для порівняння: за весь 2021 рік в атмосферу викинули близько 2 тонн токсичних речовин. За півроку війни в Україні у 2022 році викиди в атмосферу становлять 46 млн тонн. 

Фото - BBC
Фото - BBC

Екоактивіст Олександр Коваль стверджує, що найгіршої шкоди довкіллю завдають ракети: отруюють ґрунт та воду, хімічно отруюють навколишнє середовище. 

Пожежі ще й знищують верхній, родючий шар нашої землі – такі ґрунти не даватимуть врожаю у майбутньому.

Порушено також доступ до чистої питної води. 

Немалу частку забруднення становлять й відходи війни: нерозірвані снаряди, їхні уламки, понівечена техніка, будівельні руйнації та частки військової техніки.

Джерело: ВІКНА

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень