Європейські пралки та холодильники можуть стати російською зброєю

У Європі — бум експорту побутової техніки до сусідів росії

Фото ілюстративне, з мережі
Фото ілюстративне, з мережі

Від початку повномасштабного вторгнення країни, сусідні з росією, почали значно більше імпортувати побутову техніку з Європи.

Аналітики Bloomberg припускають, що ці товари потрапляють до рф, де їх можуть використати і для військових цілей.

Згідно з інформацією з бази даних Євростату ЄС, яку зібрало видання, Вірменія протягом перших 8 місяців 2022 року імпортувала з ЄС більше пральних машин, ніж за останні два роки разом узяті.

 

Казахстан до серпня імпортував європейські холодильники на 21,4 мільйона доларів — це більш ніж утричі перевищує суму за аналогічний період минулого року. Водночас дані казахського уряду свідчать про різке зростання постачання холодильників, пральних машин та електричних молоковідсмоктувачів до росії.

Ймовірно, що така торгівля допомагає росії компенсувати дефіцит імпорту, пов’язаний з санкціями.

Але ще є ймовірність того, що цю техніку на росії розбирають, щоб використати компоненти та напівпровідники з неї.

У Європі стурбовані тим, що принаймні деякі товари та їхні компоненти можуть бути використані у тому числі у військових цілях.

До прикладу, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн розповідала про деталі з посудомийних машин і холодильників, якими окупанти закривають брак напівпровідників.

Як зазначив глава Офісу президента Андрій Єрмак, необхідно зробити так, щоб для росіян це було неможливо:

- Будь-яка іноземна техніка, імпортована до рф, може зрештою бути використана для досягнення військових цілей, бо санкції обрізали росіянам доступ до західних технологій, тому вони шукають чіпи для застосування їх згодом у військових цілях там, де можуть», — пише Єрмак.

Втім, оскільки оцінка кінцевого призначення побутових товарів та накладення на них санкцій – складна процедура. Компанії інших країн можуть навіть не знати, що їхні товари їдуть до росії. Немає й прямих доказів, що ці країни допомагають росії.

Речниця Єврокомісії Міріам Гарсіа Феррер зазначила, що ЄС спостерігає за торговельними потоками, щоб бачити, де росія може обійти санкції, а також моніторить, що росіяни використовують в Україні.

Джерело: Hromadske

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень