Катували неповнолітніх: деталі масштабної спецоперації з викриття фіктивних «реабілітаційних центрів» (ФОТО/ВІДЕО)

Яких утримували під приводом лікування від алко- та наркозалежності

Правоохоронці Рівненщини викрили злочинну групу, яка під приводом реабілітації незаконно позбавляла волі жителів різних регіонів.

Масштабну спецоперацію із порятунку 145 незаконно утримуваних осіб провели учора, 19 травня.

Один із "реабілітаційних центрів"

Правоохоронці вийшли на слід злочинної групи у складі 21 особи. Серед них - уродженці Харківської, Рівненської та Тернопільської областей.

Впродовж минулого року вони організували та забезпечували діяльність «реабілітаційних центрів», де начебто проходили курс лікування нарко- та алкозалежні особи.

 

Утім, замість медичної терапії майже півтори сотні людей опинилися в умовах позбавлення та обмеження волі.

У межах кримінального провадження вдалося встановити, що вказана група розпочала свою злочинну діяльність зі створення одного реабілітаційного центру, розширивши їх до шести на територіях різних областей.

Організатором виявився 44-річний уродженець Луганської області. Співорганізаторами - 26-, 33- та 29-річний харків’яни. Ще 18 виконавців були у ролі медиків та волонтерів із Рівненської та Тернопільської областей.

Як з’ясувалося, усі - раніше судимі за тяжкі та особливо тяжкі злочини.

У ході досудового розслідування поліцейські попередньо встановили, що пацієнтів із застосуванням обману та фізичної сили викрадали з їх помешкань та поміщали до реабілітаційних центрів.

Тут їх обмежували у пересуванні та контактах із родичами (вилучали мобільні телефони). Крім того, мінімально забезпечували харчуванням.

До окремих потерпілих примусово, зв’язуючи особу клейкою стрічкою, застосовували крапельниці з медпрепаратами невідомого походження.

Також деяких із утримуваних у центрах зобов’язували до виконання різних робіт, зокрема будівельних, лісопильних та ремонту приміщень. Гроші за це отримував керівник центру.

Серед 145 утримуваних були неповнолітні, яких на «лікування» від наркозалежності відправили батьки, та військовослужбовці.

Поліцейські вилучили транспортні засоби, документацію, засоби мобільного зв’язку, «медичні» картки пацієнтів, грошові кошти, банківські картки, лікарські препарати та інші речові докази.

Орієнтовна вартість нелегального доходу від діяльності цих «реабілітаційних центрів» становила понад мільйон гривень на місяць.

Учора 15-х зловмисників затримали, а 22-м - повідомили про підозру у вчиненні низки злочинів, передбачених:

  • ч.  3 ст. 27 (Види співучасників),
  • ч. 3 ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини),
  • ч. 3 ст. 28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією),
  • ч. 2 ст. 127 (Катування) ККУ.

Досудове розслідування триває. Правоохоронці встановлюють місцеперебування решти осіб, причетних до вчинених злочинів. Також вирішують питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу та накладення арешту на вилучене майно.

[media=182189][media=182188]

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень