Картоплю якої величини найкраще використовувати для посадки

… та інші важливі фактори вибору посадкового матеріалу

Від правильного вибору картоплі безпосередньо залежить і якість врожаю. Важливий не лише сорт, а й розмір бульб, які ви будете висаджувати, інформує Ukr.Media.

Загальні правила для посадки картоплі

Перше і головне правило, в якому сходяться всі агрономи: будь-який обраний сорт картоплі потрібно міняти максимум через 5 років (можна і раніше, але точно не пізніше).

Інакше з кожним роком врожайність картоплі буде падати.

Розберемо й інші важливі критерії відбору насіннєвого матеріалу на посадку:

Сорт. Різновидів чимало і з кожним роком їх стає все більше. Але важливо вибирати сорт, відповідний для вирощування саме у вашій кліматичній зоні. Так можна бути впевненими, що коренеплід добре перенесе несприятливі погодні умови.

Також при виборі сорту орієнтуватися варто на тип ґрунту на вашій ділянці. Є види, які прекрасно ростуть у суглинних ґрунтах, а є, які ідеально підходять для піщаних.

Вибір сорту залежить також і від термінів дозрівання. Якщо ви збираєтеся ласувати власною картоплею і влітку, і взимку, є сенс подумати про покупку відразу декількох сортів.

Всі картоплинки повинні зберегтися чистими і здоровими. Слідів гнилі та інших захворювань на них бути не повинно. Тому перед посадкою доведеться перебрати буквально кожну бульбу.

 

Всі зіпсовані екземпляри відразу безжально відсівайте, не сподіваючись, що з них бодай щось виросте.

Чим більше вічок у бульбі, тим краще для майбутнього врожаю. Такий матеріал дає більше пагонів, за рахунок чого і сама картопля краще проросте і дасть багатий урожай. При цьому бажано, щоб вічка були дрібними.

Стійкість до захворювань. При покупці поцікавтеся, чи стійкий сорт до певних інфекцій і шкідників.

Який розмір картоплі найкраще використовувати для посадки

Досвідчені агрономи стверджують, що ідеальна вага посадкової бульби становить від 40 до 100 г. Набагато менші матеріали зовсім не підходять для посадки, оскільки в них не вистачить поживних елементів для формування нового врожаю.

Аби щоразу не зважувати картоплю, можна навчитися визначати потрібний розмір візуально: оптимальна бульба за розмірами повинна бути рівна курячому яйцю.

Можна використовувати і більші картоплини, але багато городників вважають таку посадку нераціональною.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень