У розсади помідорів псується листя: чому і що робити

Якщо розсада сохне чи жовтіє, а листя скручується - її ще можна врятувати

Щоб сіянці помідорів були здоровими і потішили багатим урожаєм, їм треба приділяти дуже багато уваги, зважаючи на різні «сигнали», які подає рослина.

Розповідаємо про найпоширеніші причини висихання, скручування та жовтіння листочків розсади.

Серед основних причин зміни забарвлення і зміни форми листя:

  • надлишок вологи;
  • недолік світла;
  • коливання температури;
  • підвищена кислотність ґрунту;
  • брак поживних елементів;
  • захворювання;
  • занадто тісна ємність.

Чому в розсади скручується листя

Листя може закручуватися через особливості сорту томата. Для таких сортів як Медова крапля, Японський краб, Оксхарт і деяких видів черрі легке закручування листя вниз – абсолютно нормальне явище і турбуватися тут нема про що.

Але якщо листя у розсади почало скручуватися раптово, що не відповідає опису сорту, то варто бити на сполох.

 

Висока температура

Одна з частих причин скручування листя – надто висока температура у приміщенні. Рослина намагається зменшити площу випаровування вологи, тому й «згортає» листочки.

Розсада почуватиметься добре, якщо у перший тиждень після сходів підтримувати температуру у межах 15-17⁰С вдень і 11-13⁰С вночі, а потім поступово підвищувати до 20-23⁰С і 15-18⁰С, відповідно.

Це дозволить сіянцю нормально розвиватися і у майбутньому дати гарний урожай.

Неправильний полив розсади

Тут важливо дотримуватися балансу, оскільки і надлишок, і недолік вологи можуть стати причиною проблеми. Для поливу краще брати відстояну водопровідну або талу снігову воду.

Перші сходи треба обережно обприскувати теплою водою двічі на день, а сіянці, що вже підросли, помірно поливати під коріння у міру підсихання землі.

Зокрема, за 2 дні до пікування і на 5-й день після неї.

Після цього розсаду томатів поливають раз на тиждень.

Неправильна підгодівля

Неправильне внесення добрив призводить до надлишку або нестачі поживних речовин у ґрунті, що може проявлятися у вигляді пожовклого та деформованого листя у розсади томатів. Наприклад, коли жовтіє тільки нижнє листя, це говорить про нестачу азоту, а пожовтіння усього сіянця — ознака занадто великої кількості азоту у ґрунті.

Для профілактики проблем сіянці зазвичай підживлюють за такою схемою:

перша підгодівля — на 10-й день після пікіровки, наступна — через 2 тижні і далі з таким самим інтервалом до висадки у ґрунт.

Підживлювати розсаду томатів можна будь-яким комплексним добривом (згідно з інструкцією), а за наявності скручування листя допоможуть добрива, багаті на фосфор, магній, мідь і цинк.

Шкідники

Скручування і поява плям на листі розсади можуть бути сигналом того, що сіянець атакували шкідники: попелиці, білокрилки або павутинні кліщі.

Якщо рослина сильно уражена шкідниками, доведеться обробити розсаду інсектицидами, але за наявності незначного пошкодження достатньо буде зібрати попелиць вручну і обприскати листя розчином мильної води (30 г господарського мила на 1 л теплої води).

Від білокрилки позбавить настій часнику: 10 зубчиків часнику подрібніть до стану кашки і залийте 0,5 л води, накрийте і настоюйте 5 днів, а потім 1 ч. л. настою розведіть в 1 л води і обприскуйте уражене листя. Процедуру проводять 2-3 рази через 10-15 днів.

Позбутися від павутинного кліща (шкідника можна виявити за невеликими чорними цятками на нижньому боці листя), особливо якщо шкідників на листі небагато, допоможе регулярне обприскування простою водою. За умови масового ураження обприскуйте рослини Актелліком, Фітовермом, Іскрою М або іншими подібними інсектицидами.

Крім того, листя може стати жовтим і через природні причини. Наприклад, під час і після пікування сіянець може відчувати стрес, через що й змінюється колір листя. У таких випадках вже через тиждень розсада отримає здоровий вигляд, звикнувши до нового місця.

 

Чому на розсаді томатів сохне листя?

Причин може бути кілька:

  • Занадто висока температура у приміщенні (до прикладу, якщо ящик з рослинами стоїть біля увімкненої батареї);
  • Недостатня вологість у приміщенні (можна поставити біля розсади великі ємності з водою);
  • Засолювання субстрату (до прикладу, якщо ви поливали розсаду надто жорсткою водою чи перестаралися з підгодівлею. В такому разі зніміть верхній шар землі і підсипте свіжої);
  • Пошкодження коріння (поприскайте її слабким розчином комплексного мінерального добрива).

Чому у розсади томатів опадає листя?

Опадання найпершого листя розсади (сім'ядоль) – це природний процес і хвилюватися не варто, але якщо справжнє листя починає змінювати колір і форму, а потім сохне і відпадає – це може бути симптомом захворювань, які потрібно діагностувати і терміново вживати заходів захисту.

Що робити?

Щоб надати потерпілій рослині першу допомогу, пересадіть сіянець у свіжий ґрунт, потім вилийте під коріння 20 мл розчину марганцівки (0,5 г порошку на 100 мл води) і переставте ящик з розсадою у добре освітлене місце.

Під час пересадки обережно очистить коріння від землі і видаліть жовті корінці й такі, що чорніють.

Якщо під рукою немає свіжого знезараженого субстрату, то можна промити старий ґрунт великою кількістю води.

Джерело: Ukr.Media

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень