Турецька вітрянка або «хвороба немитих рук зі США» турбує рівнян (ФОТО)

Фото ілюстративне

Вірус Коксакі, який є різновидом ентеровірусних інфекцій, не є новим для Рівненщини. В обласному центрі випадки зараження цією інфекцією фіксують останні кілька років.

Хворіють на так звану турецьку вітрянку переважно діти. 

Вірус, пояснюють епідеміологи, привозять із собою сім'ї, які відпочивали в теплих країнах на кшталт Туреччини, Іспанії, Кіпру, Греції. До речі,

перших представників вірусів Коксакі виділили Г. Долдорф і Г. Сіклз у 1948 році з кишківника дітей з поліомієлітоподібними ураженнями в госпіталі містечка Коксакі (штат Нью-Йорк, США). На честь містечка і названо вірус.

Коксакі протікає з дуже високою температурою, а інкубаційний період становить близько двох тижнів.

Якщо торік Коксакі на Рівненщині діагностували у 12 пацієнтів, то цього року таких діагнозів лабораторно не підтверджували.

Втім, Коксакі у Рівному – є (хворіють колеги).

[media=160260]

Тож як розпізнати та правильного лікувати Коксакі, і, зрештою, як запобігти зараженню, розповіла лікар-педіатр медичного центру «Lifeclinic» Наталія Харчук.

Наталії Харчук неодноразово доводилось лікувати дітей із Коксакі. Педіатр каже, що

найчастіше випадки зараження вірусом фіксують у дитячих садках наприкінці літа, а у школах – восени.

Тобто після того, як люди повертаються з-за кордону.

- Інкубаційний період триває від 2 до 10 днів (в середньому 7 днів). Початок захворювання завжди гострий, характерним є підвищення температури тіла до 39 - 40С, поява головного болю, ознобу, болю у животі, кишкові розлади. Після кількох днів лихоманки температура тіла знижується, супроводжуючись появою висипу навколо рота, на долонях та стопах. Висип має поліморфний характер – спочатку у вигляді плям, що формуються надалі у пухирці (везикули), викликаючи свербіж шкіри. У випадку герпетичної ангіни висип з’являється на піднебінних дужках зіву. При руйнуванні пухирців залишаються ерозії, що спричиняють біль при ковтанні. Тому діти відмовляються від їжі та пиття. У дітей молодшого віку перебіг хвороби складніший, — розповіла Наталія Харук.

Як пояснила Наталія Харук,

вірус Коксакі проникає в організм людини через слизову оболонку носоглотки або кишківника.

Зараження в основному відбувається фекально-оральним шляхом.

Фото ілюстративне

Менше заражаються при чханні й поцілунках. Вірус проникає через оболонку дихальної чи травної системи і розноситься кров’ю по всьому організму.

Сам вірус не може розмножуватись поза межами організму людини.

Інфекціоністи на сусідній Волині б’ють на сполох, адже вірус може спровокувати енцефаліт. Наталія Харук заспокоює, такі випадки для Рівненщини – рідкість. Адже до таких складних наслідків може призвести лише Коксакі типу В, якого в нашій області не фіксували.

Для Рівненщини характерний тип А цієї інфекції.

Захворювання, викликане вірусом Коксакі, не лікується антибіотиками та імунними сироватками, додає Наталія Харук:

 - Оскільки противірусних засобів з доведеною ефективністю немає, залишається тільки симптоматичне лікування: при температурі понад 38,5 С приймати жарознижувальний засіб (парацетамол, ібупрофен), частіше поїти дитину, провітрювати та зволожувати приміщення, де перебуває хворий. Висип не вимагає спеціальної обробки, але у випадку приєднання інфекції потрібно звернутися до педіатра. Лікування дітей відбувається в домашніх умовах. Госпіталізації підлягають хворі, що мають ускладнені форми захворювання. При нормальному імунітеті вірусне захворювання проходить без наслідків. Перебіг ентеровірусних інфекцій буває різним, тому потрібно бути уважним та при погіршенні стану дитини звернутись до лікаря. Можливими віддаленими наслідками хвороби можуть бути лущення нігтів та шкіри. Якщо під час хвороби у дитини на фоні лихоманки виникають нудота, блювання, головний біль, біль в шиї (її складно зігнути), то потрібно викликати «швидку», аби не пропустити ускладнення, такі як менінгіт чи енцефаліт.

У департаменті охорони здоров’я Рівненської ОДА повідомили, що не ведуть звітності щодо захворювань, спричинених вірусом Коксакі.

Офіційно діагнозу «Коксакі» не вписують у лікарняний листок чи довідку у школу/садок. Чому?

Скрін з сайту fakty.com.ua

Відповідь ми знайшли в обласному лабораторному центрі.

 - У нашій статичній формі немає окремо виділеної графи де написано саме «Коксакі». Ми, якщо і виділяємо його, то у графі різновидів ентеровірусів. До речі, торік офіційно ми реєстрували 12 випадків Коксакі. Цього року – жодного такого випадку. Вони є, але лабораторно ці факти ніхто не підтверджував, тому тут складно називати якісь конкретні цифри, – резюмував завідувач епідвідділу Рівненського обласного лабораторного центру Віктор Мороз.

На жаль, вчені ще не винайшли вакцини проти цього вірусу.

Єдиний перевірений метод вберегтися від зараження – дотримуватися правил особистої гігієни та уникати прогулянок у місцях, де багато людей.

Натомість, радить Наталя Харук, краще прогулюватися парками та добре провітрювати помешкання. Мити руки й обов’язково мити овочі та фрукти.

Бажаємо міцного здоров’я!

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Теги: інфекція
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень