Хто з'їв рівненських голубів і горобців: коментар експерта

Соцмережі кричать про геноцид птахів

Рівняни помітили, що в місті останнім часом стало менше голубів і горобців.

Декого це стривожило.

Були й вкрай конспірологічні теорії:

Куди зникли горобці у Рівному? Поїхали на паштет в Дубай (ФОТО)

Ми вирішили дізнатись, чи справді у Рівному поменшало птахів.

Орнітолог Василь Ільчук, до якого Радіо Трек звернулося за коментарем, відповів, що ані горобців, ані голубів не стало менше – люди просто їх менше бачать.

- Більшість птахів на зиму гуртуються в зграї і тримаються в місцях, де їм доступний корм. Тому зараз одні види тяжіють до людей, де їх підгодовують (синиці, напр.) або є харчове сміття (граки, галки), а інші зграями тримаються на полях чи в інших місцях. 

Фото з фб-сторінки Василя Ільчука
Фото з фб-сторінки Василя Ільчука

Саме до цих птахів відносяться голуби та горобці:

- Вони не зникли. Якщо потрапити в місце їхньої концентрації, то можна бачити всіх зразу і багато. Також і взимку, і влітку, горобців достатньо в приватних секторах. Вони зникли не з міста, а з місць, де їм нема що робити - їсти і гніздитися. 

Деякі птахи не можуть гніздитися біля людей через те, що сучасні будинки для них більше не комфортні. Орнітолог розповів, що, до прикладу, міські ластівки не можуть будувати свої «традиційні» гнізда через те, що стало більше засклених балконів.

Це помітили і рівняни.

В соцмережах б'ють на сполох через те, що у Рівному буцімто вирішили винищити голубів. 

Зокрема, в телеграм-каналі РІВНЕ 1238 днями з'явився такий допис:

- Всі вікна на горищах де жили голуби позакривали (і це на зиму), тим самим прирекли пташок на смерть. До речі, там жили не тільки голуби, а і дуже гарний птах боривітер. 

З приводу цього Василь Ільчук каже:

- Щодо закритих дірок на горищах... Я так вважаю, що якщо необхідно, люди мають право робити все для себе  - утеплювати будинки, міняти (прикрашати) фасади і навіть якщо є незручності, то й позбуватися такого сусідства птахів, як голуби. Але це треба робити гуманно, не коли в них пташенята чи кладки, а після того, як відгніздяться.

 

Тоді вони перемістяться в інше місце, дорослі не пропадуть.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень