Halloween-2022: Як з'явилося свято та що символізують вирізані пики на гарбузах

Цікаві факти про свято

У багатьох країнах світу в ніч з 31 жовтня на 1 листопада відзначають Halloween або День всіх святих.

Існує повір'я, що саме ця ніч знайшла містичне значення ще 2000 років тому.

Тоді племена кельтів, які жили на території Англії, Шотландії, Північної Франції, Ірландії та Уельсу, вшановували Бога Смерті.

 

Робили вони це, тому що вважали, що саме в цю ніч він збирає всі душі померлих за рік людей і поміщає їх у тварин – така плата за гріхи, вчинені за життя.

Зараз діти вночі 31 жовтня переодягаються в страшні костюми й стукають в сусідські квартири, вимовляючи: «Гаманець або життя!» або «Цукерки або смерть!». Це означає, якщо їм не дадуть солодощів або грошей, ту людину, що відмовила, чекають неприємності.

На  Halloween заведено робити страшну пику з гарбуза і залишати її на порозі або підвіконні будинку. Виріб з овочу називається «світильником Джека».

Згідно з легендою, Джек – це хлопець з чорною душею, він робив жахливі вчинки, тож коли до нього прийшов Диявол, Джек не здивувався. По дорозі в пекло Джек побачив яблуню та умовив Диявола залізти на дерево і зірвати кілька плодів. Коли Диявол піднявся на дерево, Джек дістав з кишені ніж і вирізав на стовбурі хрест.

Цей символ викликає у диявола не найприємніші емоції, тому злізти нечистий не зміг. Джек уклав з ним угоду. Він сказав, що допоможе Дияволу спуститися вниз, якщо той обіцяє, що ніколи не забере його душу. Антихрист погодився.

Минув час, Джек помер, а душа його залишилася неприкаяною. За гріхи за життя в Рай його брати не хотіли, тоді він сам прийшов до Диявола і попросив забрати його. Диявол розлютився і сказав: «Ти обдурив мене, змусив не забирати свою душу, а я обіцянку свою тримаю». Джек не знав, куди ж йому йти тепер, і диявол порадив повертатися туди, звідки він прийшов.

Сказавши це, нечистий взяв жменю розжареного вугілля і кинув у Джека. Той зловив їх і поклав у ріпу, яку тримав у руках – це було єдине, чим він тамував голод. Ріпа всередині засяяла полум'ям вугілля, а Джек пішов поневірятися по світу в пошуках притулку для своєї чорної душі.

Саме так і з'явився світильник Джека, тільки замість ріпи тепер використовують гарбуз.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень