Газ та електроенергія: в Україні прогнозують подорожчання послуг у три рази

Зростання тарифів визначає меморандум із МВФ

Українців готують до можливого зростання тарифів на комунальні послуги. Адже впровадження ринкових цін є однією з вимог співпраці з МВФ. І Україна буде змушена впродовж року виконати ці вимоги, каже голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Попенко припустив, що у 2024 році можуть бути встановлені такі тарифи:

  • Електроенергія обійдеться споживачам у 5-6 грн за кВт.
  • Газ подорожчає у два етапи: спершу до 11-13 грн за м³, потім – до 15 грн.

Тепло і гаряча вода також, можливо, стануть дорожчими на 30-50% залежно від регіону.

Умови які ставлять перед Україною ставлять у МВФ не нові. Але якщо Україна перейде до ринкового ціноутворення, то тарифи можуть злетіти у три рази.

Ми реально вибираємо з обіцяних нам коштів хіба що половину. Тому що, коли починався будь-який перегляд програми з надання наступного траншу, ми впиралися в пункти, які Україна не може виконати. Так, у цій ситуації ця вимога не є несподіваною.

 

Єдине, що з нашими партнерами може бути узгоджено поетапний вихід до подібної цифри, – каже директор економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Україна готова до збільшення цін на комунальні послуги, і впровадити більшу підтримку незахищених верст населення, зокрема через механізм субсидій. Міністерство відклало 50 млрд гривень, щоб збалансувати зростання тарифів за допомогою субсидій тим, кому це необхідно. 

Ми до цього готові. Ми вже розробили цифровий режим. Це дозволить нам в автоматичному режимі тим, хто має право на субсидію, повідомити про це проактивно. У бюджеті на 2024 рік передбачено 50 млрд грн на субсидії, – міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Український уряд обіцяє, що вартість газу, електроенергії, тепла і гарячої води до кінця цього року зростати не буде.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень