Позбутися боргів за комуналку під час війни: інструкція до дії

Це важливо тим, хто претендує на субсидію у новому опалювальному сезоні

Населення боргує за комунальні послуги вже понад 100 мільярдів гривень, і ця сума постійно зростає. При цьому відключити боржників від комунальних послуг в умовах воєнного стану не можна, адже в країні діє мораторій, який, крім заборони на підняття тарифів на окремі види комунальних послуг, передбачає й заборону на відключення від послуг і заборону на нарахування штрафів чи пені.

На сьогодні не платити за комунальні послуги можуть хіба люди, чиє житло зруйноване або сильно пошкоджене внаслідок бойових дій.

Не звільняє від сплати за комунальні послуги та виїзд людини за кордон. У такому випадку, як ми повідомляли раніше, треба передавати показники лічильника (зокрема одні й ті ж показники, аби підтвердити факт відсутності споживання), а щодо доставлення газу чи послуг централізованого опалення їх доведеться оплачувати все одно.

Один з варіантів позбутися боргів – укласти з постачальником угоду на реструктуризацію боргів.

Ось сьогодні активно пропонують реструктуризувати борг. У цьому зацікавлені комунальні підприємства насамперед, які мають пропонувати цей варіант розв'язання питання, щоб не доводити справу до суду після закінчення воєнного стану. Реструктуризація дає можливість виплатити гроші поступово, сплачуючи поточні рахунки. Але зараз на такий крок швидше підуть ті, хто претендує на субсидії в опалювальний сезон, адже з боргами із ЖКГ її не дадуть, – каже голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Це на сьогодні оптимальний варіант для тих споживачів, які не можуть оплатити всю суму повністю. Угоду про реструктуризацію укладають ті, хто має борги у понад 20 тисяч гривень.

Якщо людина не має грошей, реструктуризація не допоможе. А після підписання договору реструктуризації будуть безперечні способи списання. Тобто, певна сума щомісяця, але це не всім по кишені. Її ефективність під питанням, адже сьогодні не платять саме ті, хто не має грошей, хто за межею бідності, – каже учасник Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Як оформити реструктуризацію

Щоб укласти договір та скористатися механізмом реструктуризації (розстрочення) заборгованості за житлово-комунальні послуги, необхідно подати заяву, оригінали та копії документів до офісу постачальника комунальних послуг. У такому випадку знадобляться:

  • паспорт (або ID-картка та витяг з Єдиного державного демографічного реєстру);
  • картка платника податків (ІПН) (не надається власником ID-картки у разі наявності ІПН у зазначеному документі);
  • документ, що підтверджує право власності житловим приміщенням/квартирою та витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності;
  • довіреність представника та його паспорт (якщо договір укладатиме представник власника).

Експерти галузі зазначають, що є у кілька мільярдів боргів які людям «приписують». Йдеться про випадки, коли у платіжках вказують суми не за показами лічильників, а за так званою нормою, які прописують посилаючись на відсутність показників лічильників. Це складна ситуація, люди витрачають не один місяць аби довести, що вони мають показники лічильника і домогтися списання такого боргу. Такі ситуації виникають через те, що послуги в Україні по суті надають в борг, тобто їх оплачують уже після фактичного споживання. Натомість у більшості країн поширена практика оплати послуг наперед – за що оплатив, те й отримав.

Від суми залежить і те, скільки ти зможеш споживати. Немає грошей, то сидітимеш без води, світла, тепла тощо. Так, через цю систему за кордоном дуже багато безхатченків, які не змогли оплатити комуналку, оренду житла, а там зазвичай винаймають житло. Але в нас, де майже все житло приватизоване, це може призвести до того, що люди продаватимуть своє житло, розраховуватимуться з боргами та купуватимуть (зніматимуть) менше. На нас чекають великі зміни та нова реальність, – розповідає Олег Пендзин.

Дієвого механізму притягнути людину до відповідальності та змусити її оплатити борги – немає. За нашим законодавством не можна накласти арешт на єдину квартиру, пенсійний рахунок.

З одного боку, є постанова про те, щоб не списувати борги з майна, яке було зруйноване під час бойових дій. Тобто їм вибачать борги. А от решті – не вийде. Якщо сьогодні списати всім борги, то у дивному становищі виявляться ті, хто платив. І в такій ситуації більше ніхто не платитиме. І на таке ніхто не піде. Доведеться платити, – розповідає Олег Пендзин.

 

Джерело: vesti.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень