Експерт пояснив, чому в Україні піднімають тарифи на комунальні послуги

Причини ніби й очевидні, але вголос мало хто про це говорить

Тарифи на комунальні послуги в Україні слід розглядати як квазіподатки. Тобто приховані податки, за рахунок яких відбувається наповнення бюджету, вважає голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. Бо грошей немає. 

Українські реалії цілком виправдані. Зараз йдеться тільки про боротьбу з агресором та підтримку ЗСУ. Але економіку необхідно розвивати, бо й на першочергові потреби грошей забракне.

Зараз знову точаться розмови, що тарифи на газ у сезоні 2023/2024 року підіймати не будуть. Тобто вони залишаться такими як зараз, для населення це близько 8 гривень за куб. Тарифи водоканалів так остаточно й не затверджено. Мали з 1 квітня підняти, але так вони й не змінити.

 

Щодо тарифів на світло, то чекаємо кінцевого рішення, якими вони будуть з 1 травня, - каже Попенко.

Тобто поки лише самі розмови, і немає ухвалених кінцевих рішень. Тарифи – це передусім політичне рішення. Україна не унікальна у цьому випадку. Компенсацію різниці у тарифах ринкових і тих, які діють для населення застосовують у багатьох європейських країнах. Зокрема у Польщі, де платити комуналку за ринковою ціною багатьом теж не під силу.

Збільшення тарифів дасть нам можливість збільшити надходження у бюджет. Але я переконаний, що збільшення тарифів неминуче призведе до зростання боргів за житлово-комунальні послуги.

В зимовий період за великим рахунком тільки половина населення платити за комунальні послуги. І станом на 1 квітня населення боргує близько 150 мільярдів гривень.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень