«Освіта в Україні – не у катастрофічному стані», - керівник освіти Рівненщини після візиту до Франції

Як виглядає шкільна освіта у Франції? Краща чи гірша вона за українську? Отримати наочно відповіді на ці запитання днями зміг начальник облуправління освіти і науки Рівненщини Григорій Таргонський (на фото)

Він протягом восьми днів перебував у Парижі в межах програми Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Нові підходи до системи адміністрування середньої школив Україні». Делегація від України складалася з десяти осіб, яких відібрали з 56 претендентів на поїздку до Франції. Метою поїздки було детальне ознайомлення українських урядовців та фахівців, залучених до реформи шкільної освіти, з європейським досвідом і практикою адміністрування в школах в умовах децентралізації.

Що з побаченого у Франції будуть використовувати в Україні, і в тому числі на Рівненщині, вже у 2017 році – розповідає начальник облуправління освіти і науки Рівненщини Григорій Таргонський:

Прогнозовані зміни передбачають, що Міністерство освіти буде фінансувати виключно педагогічну сферу, тобто педагогічну діяльність вчителів: заробітна плата, нарахування на заробітну плату. Утримання закладів, обслуговуючий персонал, енергоносії, освітлення, опалення, комунальні послуги і таке інше буде лягати на місцеві органи виконавчої влади й органи місцевого самоврядування. Це дуже серйозний виклик для нашої держави, тому що такої практики ми не мали. Але таку практику ми пересвідчились і побачили, як вона діє у Франції.   

Григорій Таргонський розповів, що школи у Франції, як і в Україні, мають проблеми з недофінансуванням, тож їм доводиться залучати батьківські кошти. У них 12-річне навчання, нема оцінок у початкових класах, і навіть у  приватних школах не читають перед уроками молитви. У Франції, за словами Григорія Таргонського, з метою безпеки батьків взагалі не пускають до приміщень школи, лише на подвір’я. Прийом у перший клас там здійснюють винятково за територіальним принципом: тобто де мешкаєш, там і навчається дитина. Там не обов’язкова дошкільна освіта і є черги до дитсадків.

Окрім цього, зауважив Григорій Таргонський, в освіті Франції значно менше чиновників-управлінців: якщо провести аналогію з Україною, то в них нема районних управлінь освіти, лише обласні. Саме обласні департаменти здісйнюють кадрову політику у галузі: відбирають і призначають вчителів, директорів шкіл.  

Після всього побаченого і почутого у Парижі начальник облуправління освіти Рівненщини зробив висновок, що освіта в Україні – не у катастрофічному стані. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень