Енергоміст «Україна-ЄС» розв'яже питання фінансування нових енергоблоків ХАЕС, – Олег Рахлінський

«Енергоатом» веде перемовини з постачальниками обладнання

Хмельницька АЕС готується до добудови 3-го та 4-го енергоблоків. На рівні Енергокомпанії ведуться перемовини із виробником основного обладнання – компанією «Skoda JS a.s.», зокрема, реакторної установки, а також компанією «Westinghouse», з якою передбачається реалізація стрес-тестів після аварії на АЕС «Фокусіма».

З питань кредитування компанія співпрацює із французькою компанією «Фраматом». Багато нагальних питань було розглянуто на нещодавній нараді за участю фахівців Дирекції «НАЕК «Енергоатом», відокремленого підрозділу Енергоатома «Атомпроектінжиніринґ», Київського науково-дослідного та проєктно-конструкторського інституту «Енергопроект» та Skoda JS., де обговорювалася підготовка до проєктування будівництва 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС.

Як стало відомо, в. о. президента «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін затвердив графік робіт з добудови енергоблоків №3 та №4 ХАЕС із врахуванням усіх етапів – від розробки проєкту і проходження експертизи до завершення будівництва. Передбачений термін завершення будівництва третього енергоблока – 2026 рік.


Великий резерв ми маємо із постачання турбінного обладнання. На третьому енергоблоці ми плануємо встановити тихохідну турбіну, яку виготовлять харківські спеціалісти. Їх продукція використовується на багатьох АЕС за межами України. Сама ж основа турбіни майже виготовлена, як мовиться, авансом і знаходиться на території підприємства «Турбоатом».

У завершенні будівництва та пуску нових енергоблоків важливою буде участь саме вітчизняних виробників. Так, гарну виробничу репутацію має Сєвєродонецьке підприємство «Імпульс», яке випускає системи контролю нейтронного потоку, реактиметри, системи формування захисту реактора тощо.

Крім цього, наші об’єднання «Радій», «Хартрон» вже навчилися випускати електронне оснащення, яке допомагає управляти важливими технологічними процесами на електростанції. Тому сьогодні немає потреби масово запроваджувати імпортне обладнання.

До речі, наші товаровиробники стають частими переможцями міжнародних тендерів на постачання власної продукції, розповів заступник гендиректора ХАЕС з капітального будівництва Олег Рахлінський.


Олег Рахлінський переконаний, що багато проблемних питань щодо завершення добудови третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС вдасться вирішити після реалізації проєкту енергомоста «Україна-ЄС», в рамках якого передбачене конкретне фінансування цього процесу.

Матеріали газети Перспектива

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень