Відома компанія готова взяти участь у добудові двох енергоблоків ХАЕС

І таким чином не тільки постачати ядерне паливо, але й обладнання

Компанія Westinghouse готова долучитися до реалізації проєкту добудови енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС, в тому числі частково надавши обладнання для них. Про це заявив керуючий директор Westinghouse Electric Sweden AB Азіз Даґ за підсумками переговорів з керівником «Енергоатому» Петром Котіним, пише УНІАН.

В принципі Westinghouse готовий відгукнутись на будь-які потреби «Енергоатому», які можуть виникнути під час будівництва нових енергоблоків, - наголосив Азіз Даґ.

Тож нині Westinghouse готовий долучитись не лише до забезпечення ядерним паливом №3 та №4 енергоблоків Хмельницької АЕС, але й постачати для них таке обладнання, як автоматизовані системи управління технологічним процесом (АСУТП).

Ми переконані, що атомна генерація має й у майбутньому залишатись важливою складовою світової енергетики в цілому та українського енергетичного міксу зокрема. Але, як і в усьому світі, енергоблоки українських АЕС поступово старішають і прийде час, коли їх доведеться виводити з експлуатації.

Тож треба пам’ятати, що атомні енергоблоки будуються не за один рік і для того, щоб зберегти потенціал української атомної генерації в майбутньому, вже зараз треба працювати над питанням заміщення генерувальних потужностей, які будуть виводитися з експлуатації, - зазначив представник Westinghouse.

Довідка. Енергоблок №3 ХАЕС почали будувати у вересні 1985 року, №4 – у червні 1986-го. Обидва блоки запроєктовані на поточну потужність 1000 МВт, з реакторною установкою ВВЕР-1000/В-320. Але, попри їхню будівельну готовність 75% для №3 (змонтовано близько 85 одиниць устаткування) та 28% для №4, 1990 року проєкт був зупинений через «постчорнобильський» мораторій на будівництво нових АЕС.
Питання добудови цих двох енергоблоків є стратегічно важливим для України, оскільки сприятиме її енергетичній безпеці, стійкості енергосистеми, доступності тарифу для споживачів, а також створенню тисяч робочих місць, що покращить соціально-економічний розвиток і регіону розташування ХАЕС, й інших територій. Крім того, це наблизить Україну до стратегічної синхронізації вітчизняної енергосистеми з енергосистемою ЄС та її інтеграції в Європейську енергетичну мережу через створення на майданчику Хмельницької АЕС джерела резервного електропостачання, під’єднаного до європейської мережі ENTSO-E.
 

На сьогодні ядерне паливо виробництва Westinghouse експлуатується на 6 з 15 енергоблоків України. Його впровадження також планується на енергоблоці №3 Рівненської АЕС.

 

Матеріали УНІАН 

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень