Чи виграла Рівненщина від трьох років роботи Уряду Гройсмана?

З моменту роботи Уряду Гройсмана минуло три роки

Днями минуло три роки з моменту початку роботи Уряду Володимира Гройсмана. Попри очікування скептиків йому вдалося вивести Україну з кризи, започаткувати у державі, що веде війну, стале економічне зростання й розпочати непопулярні, але вкрай необхідні для країни реформи.

Задля уявлення масштабу роботи, яка була виконана урядовцями для виведення країни з кризи, варто нагадати ситуацію, у якій опинилася наша держава. У 2015 році валовий внутрішній продукт України, яка розпочала війну, просів на 9,9%. Рівень інфляції того року навпаки сягнув вершин – 43,3%. Утім, завдяки старанням Кабміну Гройсмана, ВВП у 2016 році зріс на 2,3%, за результатами минулого року становив уже 3,2%. Рівень інфляції зменшився – у 2018 році складав 9,8%. І зауважте – весь цей час Україна продовжує воювати, відстоюючи териториальну єдність та обраний проєвропейський шлях розвитку.

ЗБЕРЕГТИ ТЕМП РЕФОРМ

Згадайте, якими були виклики три роки тому. Політична та економічна нестабільність. Вступаючи на посаду, я сказав, що наша команда прийшла для капітального ремонту країни та забезпечення економічного зростання. За всіма напрямками ми заклали хорошу основу для змін, – зауважує Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на своїй сторінці в одній із соцмереж.

До свого активу чинний Уряд зараховує відновлення кредитування Міжнародним валютним фондом. Співпраця з цією фінансовою установою допоможе розрахуватися з боргами. А їх за попередніх урядыв накопичили чимало – маємо 427 млрд грн зовнішнього запозичення. На поточний рік припадає найбільша кількість виплат. Співпраця з МВФ допоможе розрахуватися з боргами. Задля цього в Уряді розробили конкретний план скорочення боргу. Нині для країни важливо зберегти темп реформування й знову не повернутися до хаосу 2014-2015 років.

ЗАРПЛАТА ВЧИТЕЛІВ ЗРОСЛА НА 85%

Між іншим про реформи. Уряд Гройсмана розпочав реформи у сферах, які українські політики намагаються усіма правдами-неправдами оминати. Серед таких - освітня галузь. Нині в рамках “Нової української школи” будуються-реконструюються школи, створюються опорні освітні заклади у сільській місцевості, відкриваються інклюзивні центри, учні початкових класів забезпечуються необхідним для навчання.

Із 1 січня 2017 року підвищили заробітну плату вчителям на 50%, потім ще на 25%. Цього року – на 20% для науково-педагогічних працівників. Розумію, що цього недостатньо. Але фінансування зарплат вчителів та науковців – пріоритет для нас, – зауважує Володимир Гройсман.

 

ПЕНСІЯ ЗРОСЛА У 1,7 РАЗИ, МІНІМАЛКА – УТРИЧІ

Розпочато і пенсійну реформу – два роки поспіль системно збільшується середній розмір пенсій. Цьогоріч більше 220 тисяч пенсіонерів Рівненщини одержали від 100 до 1000 грн більше. Із березня 2019 р. також запроваджена автоматична індексація пенсійних виплат.

Важливо відмітити, що поліпшення соціальних стандартів життя відбувається не за рахунок зовнішніх запозичень чи друку грошей. Чинний Уряд вперше в Україні запровадив реалізацію стратегії “жити за власними коштами”.

Можливості для збільшення пенсій без підвищення пенсійного віку віднайшли завдяки зростанню розміру мінімальної та номінальної заробітних плат. За інформацією рівненського управління держстатистики в останній місяць 2018 року номінальна зарплата на Рівненщини зросла на 1921 грн. (на 25,1%) і складала 9558 грн. Поетапне, без створення серйозних проблем бізнесу, збільшення “мінімалки” упродовж трьох років дозволило довести її розмір із 1378 до 4173 грн.

МЕДИЦИНА РЕФОРМУЄТЬСЯ, ДОРОГИ БУДУЮТЬСЯ

Від започаткованої Урядом півтора роки тому медичної реформи жителі Рівненщини вже мають позитив. Кожен може вільно обрати собі сімейного лікаря. На селах області вже відкрито 7 новозбудованих амбулаторій. Зарплата сімейних лікарів і терапевтів зросла до 12-16 тисяч грн. Програмою “Доступні ліки” скористалися більше 7 млн українців – зокрема безкоштовні або з невеликою доплатою медикаменти одержали більше 85 тисяч мешканців нашої області.

За три роки за рахунок державного фінансування збудовано і відремонтовано 6800 км автошляхів. Серед них і дороги від Рівного й до Сарн, до Острога тощо. Загалом фінансування дорожньої галузі збільшилося утричі – із 19 до 55 млрд грн запланованих у держбюджеті для 2019 р.

ПРІОРИТЕТ ДИТСАДКАМ І ШКОЛАМ

За підтримки Уряду минулоріч в Україні збудовано 5281 новий об’єкт. Із Державного фонду регіонального розвитку цьогоріч продовжиться реконструкція очисних споруд у Березному, ліцею у Дубровиці, будівництво школи у Цепцевичах Сарненського району та ін.

 Цього року через ДФРР на підтримку регіональних проектів направимо понад 50 млрд грн. Серед пріоритетів – дитсадки та школи. Якщо області порушать ці пріоритети, то проекти не будуть затверджені. Маємо інвестувати в якість життя та освіти, – переконаний Прем’єр-міністр.

Таким чином упровдож трьох років Уряду Володимира Гройсмана вдається готувати збалансовані державні бюджети, вчасно подавати їх на розгляд Верховної Ради, вдало працювати із парламентом, одержувати підтримку щодо урядових ініціатив приватизації, захисту інтересів бізнесу, пенсійної реформи. А також не впадати у популізм, що нині для України означатиме повернення кризи, і “жити за власні кошти”, забезпечуючи зростання соціальних стандартів життя відповідно до можливостей економіки.

 

 

Ольга Ковальчук

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень