Держбюджет-2019: пенсії та зарплати зростатимуть

У держбюджеті наступного року суттєво збільшено фінансування пріоритетних напрямків соціальної і економічної сфери

Мільярди гривень заплановані на посилення безпеки й оборони, на будівництво і ремонт доріг, на розвиток регіонів та об’єднаних громад. Дев’ятизначні суми передбачені для продовження реформи охорони здоров’я та поліпшення системи освіти.

- Державний бюджет 2019 – це бюджет сталої розбудови країни.  Зміни, які ми робимо – це не точкові зміни. Це зміни, які вплинуть на різні сфери і на розвиток держави загалом, – Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

 

322 млрд на соціальний захист

У 2019 році вперше в історії України пенсії будуть автоматично проіндексовані, залежно від рівня зарплат та інфляції. Орієнтовно, виплати стануть більшими на 15-20%. Вже з 1 січня наступного року військові пенсіонери отримуватимуть в середньому на 738 грн більше.

Прожитковий мінімум також збільшиться. Для працездатних осіб з 1 липня 2019 року він складе 1936 гривень, з 1 грудня - 2027 гривень. Завдяки цьому буде підвищено соціальні виплати, також буде збільшено мінімальну заробітну плату до 4173 гривень на місяць.

Активне реформування медицини

Наступного року на підтримку і розбудову оновленої системи надання первинної медичної допомоги буде виділено більше ніж 15 млрд гривень. Розпочнеться і реформа екстреної медичної допомоги, на яку передбачено 1 млрд грн. За ці кошти будуть запроваджені сучасні диспетчерські протоколи, оновлено парк автомобілів «швидкої» та ін. Стільки ж коштів спрямують і на програму «Доступні ліки». Разом з цим, у 2019 році розпочнеться етап запровадження безкоштовної діагностики, на яку у бюджеті зарезервовано 2 млрд грн. Із липня 2019 року 54 діагностичні та лікувальні послуги за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра будуть оплачені державою. Пацієнти зможуть безкоштовно пройти обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів та найбільш поширені види онкології у чоловіків і жінок. Також, не потрібно буде приносити шприци, рукавички, вату та плівку для рентгена: Національна служба здоров’я покриє вартість послуг.

- Усі інвестиції у систему охорони здоров’я стануть внеском у зростання людського капіталу в Україні. У якість та тривалість нашого з вами життя, - зазначає в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

 

Більше коштів на будівництво доріг

Глобальну реконструкцію і будівництво доріг буде продовжено. Розвиток дорожньої галузі залишається серед пріоритетів державного фінансування. У 2019 році на автошляхи буде виділено 55,6 млрд грн, що майже на 17 відсотків більше ніж цьогоріч. В головному кошторисі країни не забули і про безпеку руху. На ці цілі спрямують 2,1 млрд грн. Отримують значні кошти і місцеві дороги – на них витратять більше третини всього Дорожнього фонду.

Розбудова регіонів і об’єднаних громад

Децентралізація триватиме. Для того щоб збільшити ресурс місцевих бюджетів, були передбачені додаткові надходження: на місцях будуть залишати кошти від низки акцизів, податків та зборів. В цілому обсяг фінансових ресурсів місцевих бюджетів у порівнянні з 2018 роком зросте на 15,3 млрд і складе 568,7 млрд грн. А шляхом наповнення Державного фонду регіонального розвитку будуть відремонтовані і побудовані амбулаторії, дитячі садки, школи, будинки культури і багато інших об’єктів. Так, в цьому році за рахунок коштів ДФРР та субвенції на розвиток об’єднаних територіальних громад вже реалізується 3170 проектів  на загальну суму 7,7 млрд грн.

Держбюджет-2019 в уряді називають збалансованим та бачать в ньому фундамент економічної стабільності та розбудови країни.

- Ми передбачили всі сфери, які будемо підтримувати. Мова про, питання енергоефективності, розвитку децентралізації. Головне, аби бюджет залишався збалансованим. У головному кошторисі країни збережені всі ключові напрямки реформ, започатковані в попередні роки, - зауважив Прем’єр-Міністр України Володимир Гройсман.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень