Чи існує закон, який забороняє владі Рівного купувати техніку комунальникам?

Ми запитали в експерта

Постраждати через нещодавно ухвалений закон «Про державну допомогу суб'єктам господарювання», як стверджує міський голова Рівного Володимир Хомко, можуть усі комунальні підприємства міста. Бо опиняться мало не під загрозою розвалу.

Експерт «Ради реформ Рівного» Сергій Пінчук ситуацію пояснив. І, виявляється, закон нічого не забороняє, а навпаки - сприятиме здоровій конкуренції між підприємствами.

Пояснює Сергій Пінчук:

Йдеться про закон України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання». Цей закон взагалі прийнятий ще у 2014 році, але набрав чинності 1 серпня 2017 року. Тобто законодавець дав можливість органам місцевого самоврядування адаптуватися до нової системи закупівель.

 

Суть закону - зробити так, щоб комунальні підприємства не були поза економічною конкуренцією у порівнянні з іншими підприємствами. Коли є два підприємства, які працюють в одній сфері, то програватиме приватна організація. Тому що комунальній місто, наприклад, закупить усю необхідну техніку. Тобто цей закон прийнятий для того, щоб стимулювати економічну конкуренцію.

У такому випадку органи місцевого самоврядування не зможуть підтримувати комунальні підприємства, скажете ви. Втім, це не так. Яким чином, наприклад, міська рада Рівного може підтримувати, наприклад, «Рівнеелектроавтотранс», пояснює Сергій Пінчук:

Якщо орган місцевого самоврядування хоче купити якусь техніку своєму, тобто комунальному, підприємству, то має витримати процедуру. Тобто звернутись до Антимонопольного комітету.

 

Антимонопольний комітет, у свою чергу, перевіряє, чи немає у таких діях органа місцевого самоврядування порушення умов конкуренції. Якщо таких умов не порушено, то, відповідно, орган місцевого самоврядування отримує дозвіл на купівлю техніки. А якщо Антимонопольний комітет вбачає в пропозиції порушення умов конкурентного середовища, то, звичайно, дозволу на купівлю техніки не дає.

До речі, якщо мова йде про купівлю тролейбусів у Рівному – то погодження від Антимонопольного комітету не треба. Бо, як пояснив експерт, у Рівному таким видом пасажирських перевезень займається монополіст – це КП «Рівнеелектроавтотранс». Схожа ситуація складається із закупівлею снігоприбиральної техніки для міського ШЕУ.

Ось як пояснив цю ситуацію Сергій Пінчук:

Коли ми говоримо про купівлю тролейбусів, то тут все зрозмуіло: треба було просто витримати процедуру і подати документи в Антимонопольний комітет, щоб він дав погодження на придбання цих тролейбусів.

 

Абсолютно те саме може статись і зі снігоочисною технікою. Нема закону, який забороняє купити снігоочисну техніку, є закон, який визначає процедуру купівлі: через звернення до Антимонопольного комітету.

Завершуючи розмову, експерт «Ради реформ Рівного» зауважив, що, згідно з Конституцією, комунальні підприємства не можуть працювати в більш сприятливих умовах, ніж приватні підприємства. Але, якщо є сфери, де немає місця економічній конкуренції, то це - лише питання часу, за який Антимонопольний комітет розгляне заявку та погодить її.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень