Чому на картоплі з’являються тріщини і що з цим робити

Цей дефект притаманний для усіх сортів бульби

Під час викопування картоплі деякі дачники звертають увагу на те, що на окремих бульбах присутні глибокі тріщини. Зазвичай такий дефект присутній на найбільших картоплинах. Проблема стосується абсолютно усіх сортів.

Є 2 основні причини, які призводять до розтріскування картоплі.

Нерівномірний полив

Почнемо з розбору фізичної менш небезпечної причини подібного явища — нерівномірного за часом зволоження ґрунту.

Доки ґрунт сухий, рослинні клітини внаслідок нестачі вологи розвиваються повільно, та щойно пройдуть дощі або полив, вони починають активно поглинати вологу і збільшуватися в розмірах.

 

У результаті їхні стінки просто не витримують і рвуться.

Тріщини, що з’являються у такому випадку, часто мають невеликі, але досить глибокі розриви. Згодом їх поверхня затягується корковою тканиною. У процесі подальшого зростання бульба збільшується, а разом із цим затягнута тріщина стає все більш помітною.

Цікаво, що дрібні бульби зазвичай позбавлені подібного дефекту, бо набір ними маси на всіх етапах розвитку не був настільки інтенсивним.

Іншим наслідком нестачі вологи в активні періоди зростання є нерівна форма у деяких картоплин: поки земля суха вони нарощують шкірку, а як тільки пройде рясний дощ, починають активно рости, випинаючись окремими місцями.

Вірус картоплі

Набагато гірше, коли тріщини є наслідком небезпечного вірусного захворювання. В останні роки городники з різних регіонів України все частіше скаржаться на подібні прояви.

Патологію зазвичай видно неозброєним оком при митті зібраних бульб: тріщини вже не такі рівні, як в першому випадку, часто набагато більш поцятковані і менш затягнуті.

 

Якщо посадити таку картоплю в наступному сезоні, урожай буде мінімальним і дуже неякісним.

Вихід із ситуації — дотримання сівозміни, використання проміжних сидератів, повна заміна насіннєвої картоплі (бажано на інші більш стійкі сорти).

Картопля з вірусними захворюваннями для людини не є небезпечною. Після сортування такі бульби бажано зберігати окремо і вживати в їжу в першу чергу, поки вони остаточно не зіпсувалися.

Джерело: ukr.media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень