Чому 24 серпня вважали небезпечним днем: народні прикмети

24 серпня за новим церковним календарем православні віряни згадують священномученика Євтихія

У святого Євтихія в молитвах просять заступництва перед Господом, міцного здоров'я, зцілення від хвороб і збереження миру в родині.

Єпископ Євтихій вирізнявся спокійним характером, тому вважається, що день потрібно провести тихо і по-сімейному, в домашніх клопотах або влаштувати посиденьки.

Ще 24 серпня – день святкування на честь Петровської ікони Божої Матері. Ікона була написана святителем Петром, митрополитом Київським і всієї Русі, в той період, коли він був ігуменом Ратьского монастиря на Волині.

«Євтихій – зорі тихі» – так в старовину називали цей день. Наші предки помічали, що вже світати починає пізніше, а дні стають коротшими.

За народними переказами, 24 серпня «зоря застерігає і гукає всякого, хто збирається в ліс на самоті». Тому на Євтихія в ліс не ходили, боялися заблукати або зустрітися з лісовиком.

Вважали, що в цей день активізується нечиста сила. Через своїх слуг – душ самогубців або людей, які померли від алкоголізму та насильницькою смертю, – вона заманює людину в лісову гущавину, в морську безодню, в річковий вир.

Цей день вважали дуже небезпечним. Люди намагалися не йти далеко від будинку, остерігалися лісового відлуння, червоних квіток, цвинтарних і болотних вогнів.

За легендою, в червоні квіти або в блукаючі вогні перетворюються неприкаяні душі самогубців, а той, хто почує лісове відлуння, скоро помре страшною смертю.

Ще боялися дивитися на сонце, що сходить, щоб не накликати на себе нещастя. Цей день краще провести вдома, в спокійній і безпечній обстановці.

Що не можна робити 24 серпня

Не можна 24 серпня дивитися на сонце, яскраві квіти і блукаючі вогники. Наші предки вірили, що в іншому випадку можна накликати на себе важкі хвороби.

24 серпня не рекомендували готувати що-небудь з борошна: ставити опару, пекти пироги, смажити млинці. Вважається, що тому, хто не послухається цієї заборони, незабаром доведеться пересісти на хліб і воду.

Жінкам заборонено 24 серпня пліткувати. Всі розмови повинні бути тільки по справах. Інакше в сімейне життя може проникнути зрада. У це вірили в народі.

На Євтихія слід бути особливо обережними з гострими предметами - якщо цього дня поранитися, то рана гоїтиметься дуже довго.

 

Народні прикмети на 24 серня

  • Дощ 24 серпня віщує хороший врожай наступного року і суху осінь
  • Синиця кричить 24 серпня – скоро прийде справжня осінь з дощами і холодною погодою
  • Багато жолудів зросло 24 серня – зима буде довгою і суворою

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олеся Шевчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень