Чи можуть працівникам не платити зарплату через форс-мажор

Працівник є слабшою, ніж роботодавець, стороною у трудових правовідносинах, але й від нього вимагають добросовісності

Причиною багатьох спорів є зарплата. Відповідно до закону оплата праці працівників підприємства здійснюється в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються підприємством після виконання зобов`язань щодо оплати праці. 

Оплата праці має підвищену захищеність. Але проводять її тільки за виконану роботу. Якщо працівник роботу не виконував – то й платити за це не треба, якщо тут не йдеться про випадки, передбачені законом – зокрема простої. 

Працівник є слабшою, ніж роботодавець, стороною у трудових правовідносинах. Водночас у вказаних відносинах і працівник має діяти добросовісно щодо реалізації своїх прав, а інтереси роботодавця також мають бути враховані. Йдеться про баланс між інтересами роботодавця і працівників.  

Нормами трудового законодавства не передбачено підстав для звільнення роботодавця від виплати працівникові заробітної плати у випадку наявності обставин непереборної сили.

Положення Цивільного Кодексу передбачають, що особа, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. 

Але правознавці уточнюють, що виплата заробітної плати працівнику — це обов`язок роботодавця. Заробітна плата — це винагорода. Обов`язок роботодавця виплатити працівнику заробітну плату не є відповідальністю у розумінні статті Цивільного Кодексу яка може звільняти від відповідальності за невиконання обов’язку (у цьому випадку йдеться про виплату зарплати) унаслідок випадку або непереборної сили.

Отже, посилання роботодавця на форс-мажор відповідно до положення частини першої статті 617 ЦК України не можуть бути підставою для звільнення від виплати заробітної плати.

Джерело: Я і закон

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень