Напруга серед вчителів зростає: «зарплата 8800, а в керівника громади - 60 000 грн»

Педагоги заявили, що їхню працю зневажають

З початком повномасштабного вторгнення освітні правила дуже змінилися, а у викладачів з’явилися нові обов'язки.

Тепер вчителі відповідають за життя дітей та під час повітряної тривоги мусять відвести своїх учнів до укриття. Педагоги, що працюють у дистанційному режимі, опановують низку комп’ютерних програм для обов’язкового підвищення кваліфікації.

Крім того, вчителі щоденно контролюють психологічний стан своїх учнів та надають базову психологічну допомогу. Та, попри збільшення обсягу роботи, працівникам освіти урізають зарплатню та скасовують доплати за фундаментальні речі, такі, як перевірка навчальних робіт, класне керівництво, вислугу років тощо.

У соцмережах

Вчителі пишуть:

Галина

Моя зарплата 8800 грн, а у керівника нашої громади - 60 000грн. Я вчитель початкових класів зі стажем 32 роки, працюю в сільській місцевості, де поганий інтернет, а інколи і взагалі його немає.

 

Лариса

В мене вже два місяці відраховують за класне керівництво, мотивуючи тим, що я асистент вчителя.

 

Людмила

Вчитель проводить онлайн уроки вдома. Хто платить за інтернет, світло?

 

Вчитель

Жах якийсь! Кожного місяця підсовують документ на підпис, де треба відмовитись від частини зарплатні. В інтернеті поливають помиями. Профспілки не захищають.

 

Що каже закон?

Згідно з Конституцією України за законом № 2136-IX про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану заробітна плата виплачується працівнику на умовах, визначених трудовим договором. Втім, обставини змінив додаток до постанови Кабінету Міністрів України про спрямування коштів з державного бюджету місцевим бюджетам.

Відповідно до нього, видатки загального фонду Державного бюджету України на 2022 рік, передбачені для МОН скорочено на 10%. 

Таким чином із запровадженням воєнного стану в Україні поточний фінансовий ресурс для виплати заробітньої плати педагогічним працівникам є надто обмеженим.

Це спонукає місцеві органи виконавчої влади, керівників закладів освіти ухвалювати рішення про зменшення розмірів надбавок і доплат.

Попри озвучену позицію, МОН ніяк не вплинуло на ситуацію, що склалася.

Джерело: Telegraf

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень