Чекайте у квитанціях за газ: українцям пришлють борги за «температурні коефіцієнти»

Остаточне рішення, яке не підлягає оскарженню, ухвалив Верховний Суд

ФОТО з мережі

Велика Палата Верховного Суду визнала правомірним нарахування облгазами так званих «температурних коефіцієнтів». Минулого тижня оприлюднили відповідну постанову суду.

Оскільки це рішення останньої інстанції, воно не підлягає оскарженню.

Доплата за приведення до стандартних умов («температурні коефіцієнти»), що нараховувалася облгазами до листопада 2020 року, визнана законною, - пише ГазПравда.

Тим, хто сплатив за коефіцієнти, їх уже не компенсують. А тим, хто сподівався на скасування коефіцієнтів через суд, виставлять борг. І облгази матимуть право його стягнути. Тяганина у суді тривала з осені 2018 року.

Облгази вважають, що побутовим споживачам необхідно було донараховувати додаткові об’єми газу, понад ті, які визначені за показаннями лічильника газу.

Однак проти такої практики виступили як споживачі, так і регулятор. Бо втрати «від стискання газу» вже закладені в тариф на розподілу газу. Тож побутові споживачі мали б сплачувати суто по лічильнику.

За цей час побутові споживачі (зокрема з Волині, Сумщини та Київщини) неодноразово успішно оскаржували практику виставлення додаткових коефіцієнтів у судах першої інстанції. Проте облгази оскаржували ці рішення вже в судах вищої інстанції.

Влітку 2020 року за справу взявся Верховний Суд, який й поставив крапку у справі не на користь споживачів.  

Розв’язати проблему «температурних коефіцієнтів» намагався й регулятор – НКРЕКП. Проте не вдалося. Його постанови «про заборону приведення до стандартних умов» оскаржили самі облгази. Касаційний адміністративний суд Верховного Суду визнав окремі з них протиправними.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень