Скільки платитимуть за газ мешканці квартир без лічильників

Відповідно до закону з 1 січня 2023 року у кожній квартирі має бути встановлений лічильник обліку газу

ФОТО 24 канал

У кожній квартирі вже з 1 січня 2023 року має бути встановлений газовий лічильник. Та попри це, значна кількість мешканців багатоквартирних будинків такого лічильника не мають. Методика розрахунків плати за газ відрізняється залежно від того, чи є у квартирах прилади обліку газу чи ні.

Облгази мають забезпечити встановлення лічильників у кожній квартирі за найближчий рік. Втім на практиці досягнути цього навряд вдасться. Тож очевидно й надалі для обрахунку спожитого газу, підприємства користуватимуться загально будинковим лічильником.

У Постанові Кабміну №620 є правила нарахування плати за газ для квартир, де немає лічильника.

Для квартир де немає лічильника загальнобудинкова витрата газу визначається за показаннями загальнобудинкового приладу обліку.

Весь обсяг спожитого будинком газу ділять на кількість мешканців, які офіційно проживають у будинку. Виходить кількість газу, спожита одним мешканцем.

 

Потім цей показник множать на кількість мешканців у конкретних квартирах. Таким чином виходить конкретний обсяг споживання, який має сплатити кожна квартира.

 

Цей обсяг множать на чинний тариф на газ і отримують суму до оплати від кожної квартири.

У будинках, де є загальнобудинковий лічильник, а також встановлені газові лічильники в окремих квартирах, витрата газу для квартир, які не мають лічильника, рахується інакше.

Ті квартири, де є газові лічильники, платять за газ за фактом свого споживання – згідно з показаннями свого лічильника.

Підсумувавши обсяги споживання у квартирах з лічильником – цей обсяг віднімають від загально будинкового споживання. Різницю  ділять на кількість мешканців у квартирах, де не встановлені прилади обліку. Потому отриманий обсяг споживання множать на кількість мешканців у квартирі та на газовий тариф. Виходить сума, яку має сплатити кожна квартира.

Якщо ж у квартирі немає зареєстрованих мешканців і при цьому немає даних щодо припинення постачання газу до цієї квартири, то обсяг споживання та плату розраховують, як за одну особу.

Якщо при цьому контролерами буде виявлено, що загальнобудинковий лічильник вийшов із ладу, квартирам без газових лічильників розрахують обсяги споживання за середнім показником за попередні три місяці.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень