Це ще не кінець світу для споживачів. Що чекає українців, якщо енергетична система вичерпає запас міцності

Розгортати систему фактично «з нуля» складніше, ніж заживити пошкоджені об’єкти до системи, яка працює

Блекаут – це не контрольована подія, системна аварія. Передбачити її неможливо, якими б досвідченими не були диспетчери енергосистем. Адже в Україні наразі йдеться про ракетні обстріли, а вгадати можливі місця ураження мережі неможливо. 

Попри те, що росія мала за мету зруйнувати енергосистему повністю ще від 10 жовтня, певний запас міцності наша система все ж мала. Для енергетиків повне знеструмлення мережі - дуже складна ситуація. Не просто це й для споживачів, втім, це не кінець світу. 

В цілому блекаут – це не є кінець світу. Це дуже складна подія як для енергетиків, так і для споживачів, тому що обмеження енергопостачання можуть бути дуже тривалими. Але в цілому для споживача, ця картина вже знайома: обмеження енергопостачання якийсь час, проблема зі зв’язком та іншими сервісами. А для енергетиків – це означає реалізацію складних технічних процесів. Розвертати систему «з нуля» складніше, ніж просто заживити об'єкти, які були пошкоджені в разі ракетної атаки, коли система все ж працює, – говорить керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький.

За його словами, наразі ніхто не може очно спрогнозувати, скільки й в якому регіоні не буде світла, якщо теоретично станеться блекаут. Це залежить від масштабів руйнувань і доступних для енергетиків мереж, підстанцій чи електростанцій, до яких можна заживити споживачів. 

«Укренерго» відпрацювало протоколи дій на випадок знеструмлення, у тому числі з іншими енергетичними компаніями – електростанціями, обленерго, іншими операторами критичної інфраструктури.

Наразі про те, скільки часу необхідно енергетикам для відновлення системи – «Укренерго» прогнозувати не береться. 

Після атаки 23 листопада нам знадобилося 14 годин на «зшиття» системи та підготовки мережі для подачі напруги на обʼєкти критичної інфраструктури. Але є технологічна особливість підняття атомних блоків – вони повертаються в систему повільно. Тому чимало побутових споживачів не мали світла понад добу.

 

На жаль, ми не можемо виключити нових атак. Тому людям потрібно бути готовими до різних сценаріїв, особливо якщо вони живуть у багатоповерхівках з електроплитами.

 

Єдине, що я можу обіцяти – що відновлення системи розпочинається в момент пошкодження і ми будемо її підіймати за будь-яких умов, – сказав він.

Зауважимо, що в енергомережі й досі є дефіцит. При цьому споживання електроенергії стрімко зростає через погіршення погодних умов. Елементарно люди в будинках без опалення починають використовувати електрообігрівачі.

Джерело: НВ Бізнес

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень