Стало відомо, скільки українських банків можуть «впасти» через війну та блекаут

Таких установ близько 20

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Через погіршення ситуації в енергетичній системі України від блекауту можуть постраждати 20 з 68 банків.

Крім обмеженого обслуговування клієнтів, відключення електроенергії призводять до зростання NPL – обсягу неробочих кредитів, оскільки бізнес-клієнти змушені в умовах відключень світла обмежувати свою діяльність (якщо не припиняти її). У зв’язку з цим компанії все частіше затримуватимуть виплати за кредитами, провокуючи зростання NPL. Так зростання проблемної заборгованості впливатиме і на доходи банків, і на їхню потребу в капіталі.

У зв'язку з погіршенням економіки банки мають ризики ліквідності, ризики бізнес-моделі. Або простіше – ризики, що не буде коштів для розрахунків із вкладниками. Ризики, що в майбутньому банки не зможуть заробити достатньо, щоб покрити операційні витрати, — розповів асоційований експерт CASE Україна Євген Дубогриз.

Попри достатній рівень ліквідності в системі, експерти зазначають, що на ринку є слабкі банки, які в перспективі можуть бути виведені Нацбанком із ринку (тобто визнані неплатоспроможними). За словами Євгена Дубогриза, це можуть бути банки зі слабкою операційною ефективністю.

Ті, які мають CIR (Cost to Income Ratio, співвідношення операційних витрат до операційних доходів) за підсумками 9 місяців понад 75%. Таких аж 20 із 68. Навряд чи вони всі під загрозою виведення з ринку, але точно з підвищеним ризиком, — зазначив Євген Дубогриз.

Тож нові банкрутства банків у 2022 році та першій половині 2023 року точно не виключені. Керівник «Юнекс Банку» Іван Світек вважає, що в Україні з ринку можуть вивести до 20 банків.

Якщо ми хочемо швидко вийти на стабільний економічний розвиток після перемоги у війні, нам вкрай необхідно зберегти банківську систему. Цілком можливо, що внаслідок цього із ринку підуть до 20 фінустанов, але допустити великих втрат не можна, — наголосив голова правління Юнекс Банку Іван Світек.

Джерело: Фокус

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень