«Другий клас: атоми, молекули!»: Що з українською освітою не так?

На сполох почали бити психологи

Керівник Інституту ментального здоров’я та розвитку особистості Наталія Простун поширила допис, який назвала «Крик душі», звернувши увагу на зростання кількості суїцидів серед українських дітей протягом останніх кількох тижнів.

Як причину психологиня назвала - шкільне навантаження та сварки в сім’ї щодо уроків, навчання, майбутнього, проблем додала і війна.

Дитина на самоті зі своїми переживаннями. Покинута в своїх стражданнях.

Українські діти, вважає психолог, перезавантажені репетиторами та надмірними вимогами щодо уроків. Свого додає онлайн-навчання, ізоляція.

Дитина мусить обслуговувати тривоги батьків щодо майбутнього. - «А що ти думаєш? Як ти здаси ЗНО!!! Он Вася все вчить, нормальна дитина, а ти? Гроші не дам. Гаджети заберу. Нікчема. Лежень!», - приблизно така формула відкинення дитини.

Наталія відзначила, що працюючи з дітьми, які сьогодні навчаються за кордоном, вона не бачить такого надмірного перезавантаження, у них немає потреби в репетиторах, хоча діти навчаються іншою мовою.

Тож вона ставить запитання:

Що з українською освітою не так? Що з програмами, що необхідні репетитори? Навіщо стільки інформації, яка так далека від життя?

Психологиння вважає, що Міністерство освіти має перевіряти вчителів щодо рівня навантаження на дитину, скільки часу та витрачає на домашні завдання.

Ненормально, якщо дитина сидить 7 уроків (7 годин) + 5-7 годин робить уроки до 12-2 години ночі + репетитори. Ненормально, коли дитина о 12 ночі вчить ще уроки!

Діти ледь справляються

На думку керівниці Інституту ментального здоров’я дитина виснажується надмірними вимогами та сварками в сім’ї щодо навчання.

До мене приходять діти, які не мають вихідних. Це неприпустимо! Це злочин проти дитини! І це вже про шкільні програми, страхи та нарцистичні ідеї батьків стосовно успішності.

Щодо батьків

Психологиня просить батьків звернути увагу на те, що зараз війна. Дитина також хвилюється і переживає. Успішність може знижуватись, тому що дитина може бути емоційно виснаженою. Не всі діти говорять про свої переживання. Можуть мовчати, щоб знову не було сварок або щоб лишній раз не турбувати батьків. Самотність огортає і поглинає дитину.

Розмовляйте. Нічого страшного, якщо дитина не здасть ЗНО чи ПДА. Не страшні погані оцінки. Не усоромлюйте. Не звинувачуйте. Не лякайте дитину. Уникайте емоційного шантажу. Страшно, коли діти в 10-15 років закінчують життя самогубством. Страшно чути, коли дитина каже - «я втомилася від життя» і потім тихо планує смерть.

 

Будь ласка, любі вчителі/батьки, не принижуйте дітей! Зверніть увагу на свою комунікацію з дитиною. Дитина не вивчила урок - на це можуть бути непрості особисті причини, вона про це вам не скаже. Ваше зауваження може бути останнім нашаруванням.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень