Бур’яни, які можна з’їсти, ще й покращити самопочуття: що від чого допоможе (ФОТО)

Не всі «сміттєві рослини» треба знищувати  

Є гарне китайське прислів'я: «Якщо їжа твоя не буде ліками, то ліки стануть твоєю їжею». Напевно, багатьом знайома ситуація – таблетки на сніданок і на вечерю, купа всіляких вітамінів, БАДів і все – заради нормального самопочуття.

При цьому, як правило, ніщо не заважає отримувати корисні речовини безпосередньо з рослин, просто включивши їх до свого раціону (принаймні у сезон).

Які бур’яни можна вживати з користю для здоров’я?

СНИТЬ ЗВИЧАЙНА (ЯГЛИЦЯ)

Цей бур’ян знайдеться на багатьох ділянках, він полюбляє багаті пухкі вологі ґрунти. В рослині міститься аскорбінова кислота, каротин, калій, кальцій, магній, цинк і багато інших корисностей.

Найсмачніші та найніжніші — молоді листочки із соковитими черешками – ті, що тільки починають розгортатися.

 

Ще один плюс – якщо обривати їх регулярно, то у вас і свіжа зелень для кулінарії буде постійно, і бур’ян значно послабшає.

Доросле листя (до цвітіння) можна насушити і використовувати взимку як приправу або начинку до якихось пирогів абощо. Їстівне навіть коріння яглиці.

ПИРІЙ ПОВЗУЧИЙ

Тут головне — не сплутати його з іншими злаковими, яких на наших ділянках достатньо. У разі сумніву, одній рослині можна дати зацвісти — рідкісний довгий колосок допоможе визначитися.

Їсти можна і молоді листочки (до цвітіння), і коріння.

В рослині багато вуглеводів (крохмалю та фруктози), вітамінів групи B, C та A, а ще – натрію, заліза, кальцію, кремнію тощо.

Пирій володіє такими корисними властивостями:

  • лікує захворювання дихальних шляхів;
  • очищає організм від шлаків і шкідливих речовин;
  • покращує травлення;
  • зміцнює серцево-судинну систему;
  • знижує рівень небезпечного холестерину;
  • тонізує організм, перешкоджає появі інфекцій;
  • допомагає відновити зір;
  • попереджає появу алергії;
  • зміцнює імунітет;
  • сприяє схудненню;
  • зміцнює опорно-руховий апарат, попереджає переломи, вивихи та розтягнення;
  • загоює рани і порізи;
  • зміцнює нервову систему, бореться з депресією, заспокоює;
  • покращує стан шкіри, омолоджує, вирівнює тон.

КУЛЬБАБА ЛІКАРСЬКА

Найсмачніше у ній – молоде листя, але вживати можна і доросле – після обробки окропом, який має прибрати гіркоту. А от солодкуваті квітки кульбаб краще збирати на початку цвітіння і їсти свіжими або ж варити з них варення. А можна їх і посмажити. Щодо коріння, то найбільш корисне воно до цвітіння і відразу після.

У кульбабі міститься велика кількість вітаміну А, який відповідає за підвищення імунітету, боротьбу організму з вірусами, а також за поліпшення зору.

 

Також у рослині є токоферон (вітамін Е) – він потрібен організму для поліпшення метаболізму, роботи серцево-судинної системи і відновлення клітин.

 

Вітамін С, якого в лікарській кульбабі теж чимало, перешкоджає накопиченню токсинів, покращує роботу всіх систем і перешкоджає ранньому старінню не тільки шкіри, але й внутрішніх органів.

 

А ще в рослині міститься вітамін К, який сприяє згортанню крові і поширенню корисних речовин по всьому організму.

 

КРОПИВА ДВОДОМНА

Це теж усім знайома як бур’ян. У неї найсмачніші та найкорисніші — молоді пагони, але збирати їх потрібно в рукавичках. При регулярному зрізанні пагонів можна отримувати вітамінний продукт все літо.

Молода кропива — природний концентрат вітамінів: А, В, С, Е, К, мікро і макро елементів: залізо, магній, мідь, кальцій, кремній, селен тощо, які запобігають хворобам серця.

Ця рослина підвищує опір організму і зміцнює імунітет, сприяє обміну речовин, виведенню шлаків й токсинів. Завдяки вмісту вітаміну К кропива сприяє гарному згортанню крові, має протизапальну дію і допомагає при внутрішніх кровотечах. Також кропива нормалізує рівень цукру в крові.

ЗІРОЧКА СЕРЕДНЯ, АБО МОКРИЦЯ

Цей бур’ян досить поширений у наших краях і має не менш корисні властивості. Збирати його можна на будь-якій стадії росту – їстівні і молоді пагони, і пагони з квітками. Тільки зовсім старі рослини стають жорсткими і несмачними.

Зірковику можна вживати в їжу як в сирому вигляді, так і в термічно обробленому. Свіжа сира трава за смаком нагадує кукурудзяні рильця, тобто має приємний солодкуватий і трохи землистий смак. А в приготовленому вигляді мокриця стає дуже схожою на шпинат, але має іншу структуру.

Мокриця багата на аскорбінову кислоту, бета-каротин, вітаміни групи В, кальцій, магній, калій, рибофлавін (вітамін В2), селен, тіамін, цинк та мідь. За деякими даними, зірочка містить більше заліза і цинку, ніж традиційна городня зелень.

ГЛУХА КРОПИВА ПУРПУРОВА

У глухої кропиви солодкі квіточки, тому збирати потрібно саме їх – окремо або цілими суцвіттями. Листя теж можна використовувати – воно має лікарські властивості.

Глуха кропива пурпурова має протизапальну, спазмолітичну та седативну дію. Також вона – природне снодійне та кровоспинне, а ще – поліпшує обмін речовин і має відхаркувальні властивості.

 

ЛОПУХ ВЕЛИКИЙ, АБО СПРАВЖНІЙ

Їстівні та смачні молоді стебла лопуха і весняне коріння, їх дуже добре смажити. Крім того, коріння можна просто гризти, як моркву, а можна додавати в суп (замість картоплі) або ж салат. Листя гірчить, але цю проблему легко вирішує термообробка.

У народній медицині корені лопуха використовують як сечо- та потогінний засіб, а ще – при подагрі, цукровому діабеті, каменях у нирках, печінці, захворюваннях шкіри (екземи, вугри, лишаї), золотусі та виразці шлунка.

Настій коренів на оливковій олії відомий під назвою «реп'яхова олія» як засіб, що запобігає випаданню і сприяє росту волосся на голові.

СВЕРБІГА СХІДНА

Кормова медоносна культура з унікальними характеристиками і властивостями. Традиційно, кавказькими народами використовується як салатна рослина – кваситься, сушиться і йде в начинки. За смаком схожа на руколу – щось середнє між редькою та капустою. Збирати треба молоді стебла та листя – ще до цвітіння.

Це цілюща рослина, до складу якої входить залізо, мідь, нікель та інші хімічні елементи, а також протеїн, вітамін С, жирна олія з багатим складом усіляких корисних кислот.

 

Лікарські засоби, виготовлені зі свербиги східної, рекомендують при:

  • гіповітамінозі, цинзі;
  • зниженому імунітеті;
  • недокрів’ї;
  • загальній слабкості;
  • поганому апетиті;
  • порушенні обміну речовин, цукровому діабеті;
  • поліневриті;
  • пародонтозі діабетичному;
  • атеросклерозі;
  • променевому ураженні тощо.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram.
Viber: 063-734-106-4
Богдана Карц

Богдана Карц

Відкрити плей-лист

У Рівному шукають собаку породи естонський гончак

Згубилася собака мисливської породи естонський гончак. Прохання повернути загубленого улюбленця за винагороду.

Знайдена картка Приватбанку

 Знайдена картка Приватбанку, універсальна. Територія газотрону. Поверну власнику який назве останні чотири цифри. +380975244009 [media=267008]

Знайдене пенсійне посвідчення

20.01.2022 на вул.Чорновола у Рівному водій VW Sharan BK2748CH Маркушевський В.О. втратив своє пенсійне посвідчення. Аби забрати документи завертайтесь за номером 0677954878

Більше оголошень