Бур’яни, які можна з’їсти, ще й покращити самопочуття: що від чого допоможе (ФОТО)

Не всі «сміттєві рослини» треба знищувати  

Є гарне китайське прислів'я: «Якщо їжа твоя не буде ліками, то ліки стануть твоєю їжею». Напевно, багатьом знайома ситуація – таблетки на сніданок і на вечерю, купа всіляких вітамінів, БАДів і все – заради нормального самопочуття.

При цьому, як правило, ніщо не заважає отримувати корисні речовини безпосередньо з рослин, просто включивши їх до свого раціону (принаймні у сезон).

Які бур’яни можна вживати з користю для здоров’я?

СНИТЬ ЗВИЧАЙНА (ЯГЛИЦЯ)

Цей бур’ян знайдеться на багатьох ділянках, він полюбляє багаті пухкі вологі ґрунти. В рослині міститься аскорбінова кислота, каротин, калій, кальцій, магній, цинк і багато інших корисностей.

Найсмачніші та найніжніші — молоді листочки із соковитими черешками – ті, що тільки починають розгортатися.

 

Ще один плюс – якщо обривати їх регулярно, то у вас і свіжа зелень для кулінарії буде постійно, і бур’ян значно послабшає.

Доросле листя (до цвітіння) можна насушити і використовувати взимку як приправу або начинку до якихось пирогів абощо. Їстівне навіть коріння яглиці.

ПИРІЙ ПОВЗУЧИЙ

Тут головне — не сплутати його з іншими злаковими, яких на наших ділянках достатньо. У разі сумніву, одній рослині можна дати зацвісти — рідкісний довгий колосок допоможе визначитися.

Їсти можна і молоді листочки (до цвітіння), і коріння.

В рослині багато вуглеводів (крохмалю та фруктози), вітамінів групи B, C та A, а ще – натрію, заліза, кальцію, кремнію тощо.

Пирій володіє такими корисними властивостями:

  • лікує захворювання дихальних шляхів;
  • очищає організм від шлаків і шкідливих речовин;
  • покращує травлення;
  • зміцнює серцево-судинну систему;
  • знижує рівень небезпечного холестерину;
  • тонізує організм, перешкоджає появі інфекцій;
  • допомагає відновити зір;
  • попереджає появу алергії;
  • зміцнює імунітет;
  • сприяє схудненню;
  • зміцнює опорно-руховий апарат, попереджає переломи, вивихи та розтягнення;
  • загоює рани і порізи;
  • зміцнює нервову систему, бореться з депресією, заспокоює;
  • покращує стан шкіри, омолоджує, вирівнює тон.

КУЛЬБАБА ЛІКАРСЬКА

Найсмачніше у ній – молоде листя, але вживати можна і доросле – після обробки окропом, який має прибрати гіркоту. А от солодкуваті квітки кульбаб краще збирати на початку цвітіння і їсти свіжими або ж варити з них варення. А можна їх і посмажити. Щодо коріння, то найбільш корисне воно до цвітіння і відразу після.

У кульбабі міститься велика кількість вітаміну А, який відповідає за підвищення імунітету, боротьбу організму з вірусами, а також за поліпшення зору.

 

Також у рослині є токоферон (вітамін Е) – він потрібен організму для поліпшення метаболізму, роботи серцево-судинної системи і відновлення клітин.

 

Вітамін С, якого в лікарській кульбабі теж чимало, перешкоджає накопиченню токсинів, покращує роботу всіх систем і перешкоджає ранньому старінню не тільки шкіри, але й внутрішніх органів.

 

А ще в рослині міститься вітамін К, який сприяє згортанню крові і поширенню корисних речовин по всьому організму.

 

КРОПИВА ДВОДОМНА

Це теж усім знайома як бур’ян. У неї найсмачніші та найкорисніші — молоді пагони, але збирати їх потрібно в рукавичках. При регулярному зрізанні пагонів можна отримувати вітамінний продукт все літо.

Молода кропива — природний концентрат вітамінів: А, В, С, Е, К, мікро і макро елементів: залізо, магній, мідь, кальцій, кремній, селен тощо, які запобігають хворобам серця.

Ця рослина підвищує опір організму і зміцнює імунітет, сприяє обміну речовин, виведенню шлаків й токсинів. Завдяки вмісту вітаміну К кропива сприяє гарному згортанню крові, має протизапальну дію і допомагає при внутрішніх кровотечах. Також кропива нормалізує рівень цукру в крові.

ЗІРОЧКА СЕРЕДНЯ, АБО МОКРИЦЯ

Цей бур’ян досить поширений у наших краях і має не менш корисні властивості. Збирати його можна на будь-якій стадії росту – їстівні і молоді пагони, і пагони з квітками. Тільки зовсім старі рослини стають жорсткими і несмачними.

Зірковику можна вживати в їжу як в сирому вигляді, так і в термічно обробленому. Свіжа сира трава за смаком нагадує кукурудзяні рильця, тобто має приємний солодкуватий і трохи землистий смак. А в приготовленому вигляді мокриця стає дуже схожою на шпинат, але має іншу структуру.

Мокриця багата на аскорбінову кислоту, бета-каротин, вітаміни групи В, кальцій, магній, калій, рибофлавін (вітамін В2), селен, тіамін, цинк та мідь. За деякими даними, зірочка містить більше заліза і цинку, ніж традиційна городня зелень.

ГЛУХА КРОПИВА ПУРПУРОВА

У глухої кропиви солодкі квіточки, тому збирати потрібно саме їх – окремо або цілими суцвіттями. Листя теж можна використовувати – воно має лікарські властивості.

Глуха кропива пурпурова має протизапальну, спазмолітичну та седативну дію. Також вона – природне снодійне та кровоспинне, а ще – поліпшує обмін речовин і має відхаркувальні властивості.

 

ЛОПУХ ВЕЛИКИЙ, АБО СПРАВЖНІЙ

Їстівні та смачні молоді стебла лопуха і весняне коріння, їх дуже добре смажити. Крім того, коріння можна просто гризти, як моркву, а можна додавати в суп (замість картоплі) або ж салат. Листя гірчить, але цю проблему легко вирішує термообробка.

У народній медицині корені лопуха використовують як сечо- та потогінний засіб, а ще – при подагрі, цукровому діабеті, каменях у нирках, печінці, захворюваннях шкіри (екземи, вугри, лишаї), золотусі та виразці шлунка.

Настій коренів на оливковій олії відомий під назвою «реп'яхова олія» як засіб, що запобігає випаданню і сприяє росту волосся на голові.

СВЕРБІГА СХІДНА

Кормова медоносна культура з унікальними характеристиками і властивостями. Традиційно, кавказькими народами використовується як салатна рослина – кваситься, сушиться і йде в начинки. За смаком схожа на руколу – щось середнє між редькою та капустою. Збирати треба молоді стебла та листя – ще до цвітіння.

Це цілюща рослина, до складу якої входить залізо, мідь, нікель та інші хімічні елементи, а також протеїн, вітамін С, жирна олія з багатим складом усіляких корисних кислот.

 

Лікарські засоби, виготовлені зі свербиги східної, рекомендують при:

  • гіповітамінозі, цинзі;
  • зниженому імунітеті;
  • недокрів’ї;
  • загальній слабкості;
  • поганому апетиті;
  • порушенні обміну речовин, цукровому діабеті;
  • поліневриті;
  • пародонтозі діабетичному;
  • атеросклерозі;
  • променевому ураженні тощо.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень