Рівняни, які обпеклися борщівником, не звертаються до медиків

Люди бідкаються виключно у соцмережах

З настанням тепла рівняни активно обговорюють у соцмережах появу борщівника Сосновського. Його помічають у різних районах міста, при чому не лише на закинутих територіях, а й в людних місцях. До прикладу, поблизу зупинок громадського транспорту, в районі парку та гідропарку і навіть в центрі міста – на вул. 16 липня.

Більшість знає, що це за рослина і чим вона небезпечна, тому борщівник переважно оминають, намагаючись попередити про його місцезнаходження й інших – через соцмережі.

Наскільки дієва така практика однозначно сказати не можна, утім, за шість місяців з початку року до лікарні звернулася лише одна людина, яка контактувала з рослиною, каже начальник міського управління охорони здоров’я Віктор Іськів:

Ми, звісно, окрему статистику опіків саме борщівником не ведемо, але знаємо, що за пів року зареєстрували лише одне звернення від постраждалого - в центрі ПМСД «Центральний». Більше ні в травмпункти, нікуди не зверталися люди з такими опіками.

 

Найімовірніше, люди просто не звертаються за медичною допомогою. Я особисто маю чимало знайомих, які обпікалися борщівником, та схоже до лікарні люди не поспішають йти.

Між тим, знищення борщівника Сосновського - компетенція міських, селищних і сільських рад та ОТГ. Саме органи місцевого самоврядування повинні домагатися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення. 

Землевласників і землекористувачів, які не борються з цими бур’янами, притягують до адмінвідповідальністі.

Для ефективної боротьби з цим шкідником обласна адміністрація рекомендує розробляти і затверджувати регіональні програми боротьби з борщівником Сосновського.

Зокрема, такі програми вже затверджені і впроваджуються на території Рівненського району (Шпанівська, Великоомелянська та Корнинська сільські ради).

Основні методи боротьби з поодинокими рослинами - скошування і викопування коренів бур'янів на глибину 8-12 см. Для знищення великих масивів борщівника, на окремих ділянках дозволено застосовувати хімічні методи боротьби.

Додамо, що борщівник Сосновського - це небезпечна отруйна рослина висотою до двох метрів, яка при контакті зі шкірою викликає подразнення та опіки. Якщо ж на вражене місце потрапляє сонячне проміння – на тілі з’являються серйозні хімічні опіки та пухирі.

При опіках борщівником необхідно негайно закрити від сонця уражену ділянку шкіри (щонайменше дві доби на неї не повинно потрапляти сонячне проміння). Місце опіку промити великою кількістю води з густою мильною піною, тоді обробити його спиртом чи слабким розчином марганцівки (знежирює шкіру, чим послаблює ураження) і намастити пантенолом чи іншим засобом від опіків.

Звертатися до лікаря при опіках борщівником – обов’язково!

Одяг та взуття в якому гуляли по чагарниках борщівника також потрібно випрати (це вбереже від поширювання висипу по всьому тілу).

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень