Більше не треба голодувати ввечері, щоб схуднути
Ті, хто пробували зовсім не їсти ввечері, зізнаються, що це справжнє випробування
Ключове правило усіх, хто прагне схуднути – не їсти на ніч. Але наука з’ясувала, що це зовсім марна справа, і довела це під час експерименту.
Одній групі людей із надмірною вагою обмежували кількість калорій до 1500-1800 ккал на добу чоловікам та до 1200-1500 ккал жінкам та встановлювали інтервал приймання їжі від 8 ранку до 16 вечора.
Іншій групі просто обмежували калорії, без обмежень за часом їди.
Виявилося, що перша група за показниками зниження індексу маси тіла, обсягу талії та метаболічних ризиків не мала переваг перед другою.
Таким чином, відмовлятися від вечері заради схуднення зовсім не обов'язково.
На додаток, виявилося, що групі людей, які відмовилися від вечері, дослідження далося важко.
15% респондентів взагалі відмовилися продовжувати експеримент.
Вчені зазначили, що у повсякденному житті без лікарської допомоги відмова від вечері призведе до зривів і з більшою ймовірністю виявиться шкідливою для здоров'я.
Дієтологи вважають, що якщо людина «не доїла» ввечері, вона добирає вдень. Вечірнє недоїдання призводить до підвищення апетиту в денний час і тим самим збільшують загальну калорійність раціону.
Перерви між їдою не повинні перевищувати 4-5 годин, нічна перерва — до десяти годин.
Вечеряти та снідати потрібно обов'язково.
Що можна їсти перед сном
Нежирні продукти
При перетравленні жирної їжі посилюється приплив крові до шлунка, що призводить до почуття тяжкості.
Те, що легко засвоюються
Під час сну обмін речовин сповільнюється і важка їжа не встигає перетравитись. Тому для вечері не підходять важкі страви (смажене м'ясо, печінка, копчености, страви з бобових, гриби).
Не годяться й ті, що залишають шлунок за годину-півтори, — йогурти, бульйони.
Ідеальні вечірні продукти мають перетравлюватися близько трьох годин. Це запечене м'ясо, морепродукти, риба, овочі, відварена картопля, солодкі фрукти.
Низькокалорійні продукти
Основні енерговитрати більшості людей припадають на період із 9 до 16 години. Тому найкалорійніші страви краще вживати до 15 годин.
Вечеря має становити близько 25% калорійності добового раціону (приблизно 400-450 ккал).
Страви, що сприяють засинанню
До снодійних відносяться продукти, що містять кальцій (що забезпечує стабільну роботу головного мозку) і магній, що допомагає розслабитися м'язам.
Цими речовинами багаті злакові, запечена риба, всі види капусти, зелений горошок, зелень.
Також для регуляції сну важлива амінокислота триптофан, яка міститься у бананах, тунці, індичці, інжирі, фініках. Вживати ці продукти краще за 1,5-2 години до сну.
Радіо Трек: НОВИНИ