Без гучного спротиву: деяким містам в Україні вже підвищили тарифи на воду

Тарифи підняли на близько 20%

У деяких містах України зросли тарифи на холодну воду та водовідведення. Залежно від водоканалу тарифи збільшилися на 20%.

Нагадаємо, одразу після нового року Україну уже сколихнула звістка про підняття тарифів, але буквально наступного дня у НКРЕКП перенесли це рішення, пояснивши, що погано вивчили документи.

Але Нацкомісія встановлює тарифи тільки для великих водоканалів, яких в Україні приблизно третина.

А у невеликих містах комунальне підприємство проводить розрахунок економічно обґрунтованого тарифу і подає його на розгляд місцевій владі.

Місцева влада у цьому разі вимушена підіймати тарифи, адже інакше сама буде змушена знайти у своєму бюджеті гроші для компенсації різниці між чинними та ринковими цінами. А у бюджетах невеликих міст фінансування на це бракує.

Так, тарифи уже виросли:

  • у Старокостянтинові Хмельницької області планують підвищити вартість води на 13,84%, до 56,84 грн за кубометр;
  • у смт Нове Кіровоградської області тариф уже підвищили з 28,69 до 49,83 грн за кубометр;
  • у Буську Львівської області – на 18%, до 61,64 грн за кубометр;
  • У Мукачеві хочуть підняти ціни з 28,69 грн до 59,79 грн за куб.

В обґрунтуваннях тарифу комунальники називають одні й ті ж причини: зростання зарплат, подорожчання реагентів, збільшення витрат за енергоресурси, електроенергію. Буквально за кілька попередніх років вартість електроенергії для водоканалів зросла на майже 49%. І чим далі, тим менше шансів що вдасться уникнути подорожчання.

Як варіант можна очікувати підвищення тарифів на водопостачання, водовідведення та електроенергію, причому як для бізнесу, так і для побутового споживача. Але чи зростатимуть тарифи, поки що немає жодних гарантій, – каже голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

На його переконання, невдовзі переглянуть тарифи на електроенергію. Тарифи й до початку повномасштабного вторгнення потребував осучаснення. А після ракетних обстрілів енергетична інфраструктура потребує відновлення.

Джерело: OBOZREVATEL

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень