Тариф не змінився, а за холодну воду платити доведеться більше

Не врятує навіть те, що у всіх квартирах будинку є власні лічильники води

ФОТО ілюстративне

У травні набули чинності зміни щодо оплати водопостачання та водовідведення. Жителі багатоповерхівок тепер платитимуть за внутрішньобудинкові втрати води.

Від 1 травня набрав чинності Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Згідно з Законом, мешканці будинку як власники цілісного майнового комплексу повинні платити за весь обсяг води, яку купив будинок.

Розподіл оплати за втрату води 

Якщо усі мешканці будинку мають лічильники обліку холодної води, то обсяг різниці (не балансу) розділять між усіма споживачами у будинку пропорційно до обсягу використання води.

Якщо у будинку частина кватир не має лічильників холодної води, обсяг небалансу розподіляється між тими споживачами, які лічильників не мають, пропорційно кількості осіб, що користуються послугами.

Тож весь об‘єм води, який заходить у багатоквартирний будинок, будуть оплачувати власники/співвласники цього будинку. Тобто платитимуть не тільки за воду у квартирі, а оплачуватимуть і втрати через порив труби, до прикладу у підвалі. 

Якщо у багатоквартирному будинку наявні магазини, офіси, вони також сплачують свою частку небалансу за воду.

Як здійснюються нарахування

Якщо власник квартири використав за місяць 5 м куб води (відповідно до особистого лічильника), то його частка за втрату води у будинку є пропорційно меншою, ніж власника іншої квартири, який використав 10 м куб води. І пропорційно більшою від частки власника квартири, який використав 2 м куб води.

Фіксованої ставки – немає. Все залежатиме, від кількості спожитої води за місяць. 

Що робити, аби не платити зайвого 

Показник загальнобудинкового лічильника має бути таким же (або близьким до) спільного показника індивідуальних лічильників.

Тобто скільки у будинок заходить води, стільки ж води має дійти без втрат у квартири.

Для цього будинкоутримуючі організації (ОСББ, управлінські компанії) мають провести аудит внутрішньобудинкових та підземних комунікацій, виявити пошкодження, через які відбувається втрата води. І усунути ці пошкодження. Простіше кажучи, постійно слідкувати за станом мереж. Тоді власникам квартир не доведеться платити більше.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень