Комуналка у 2021 році: на скільки «злетять» тарифи

Зокрема, ціни на газ, електроенергію і теплопостачання

Цьогоріч в Україні різко зросте вартість практично усіх комунальних послуг. Крім того, з’явиться нова абонентська плата, інформує OBOZREVATEL.

Електроенергія – дорожчатиме протягом року

Реальна собівартість однієї кВт год електроенергії на сьогодні становить близько 2,41 грн. Водночас українці платять у середньому 1,1 грн (90 копійок за перші 100 кВт год і 1,68 грн за кожну наступну).

Насамперед із січня 2021-го скасували пільговий тариф на перші 100 кВт год. Тобто замість 90 копійок доведеться платити вже 1,68 грн.

В Україні востаннє тарифи на електроенергію підвищували ще в 2017-му, відтоді її ринкова вартість злетіла вдвічі, проте тариф не переглядали. І насправді, чим довше з цим зволікають, тим більше проблем виникає.

За підвищення тарифу найближчим часом відповідатиме новий в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

Газ – буде дорожчати до лютого

Вартість блакитного палива в Україні переглядають щомісяця. До того ж, єдиного тарифу для всіх немає: кожна компанія пропонує свої ціни, а українці можуть обирати, у кого й за якою ціною купувати.

Аналітики неохоче озвучують будь-які прогнози, адже точний прогноз скласти неможливо, каже пані аналітик «Української енергетичної біржі» Оксана Запорізька. За її оцінками, подорожчання може тривати аж до лютого 2021 року.

Гаряча вода та опалення – платежі прив'язали до газу

Після підвищення тарифу на газ слідом зростатимуть і ціни на опалення та гарячу воду. Наприклад, тільки в грудні вартість блакитного палива для теплокомуненерго збільшилась на 13,5%.

Газ – близько 70-80% складової тарифу на гарячу воду й опалення. Відповідно, вже у грудні з'являться економічні підстави для підвищення цін на вказані комунальні послуги на 9,5%.

Ціна блакитного палива для виробників тепла розраховується відповідно до постанови Кабміну № 867 від 19 жовтня 2018 року, з урахуванням змін цін на європейських газових хабах.

Абонплати введуть на все: скільки доведеться платити

Абонентську плату на блакитне паливо підвищать. В Україні з 1 січня 2021-го в усіх регіонах підвищують абонентську плату на газ. У деяких ціна збільшиться більш як вдвічі. Це пов'язано з подорожчанням собівартості доставки і розподілу блакитного палива, зростанням зарплат і необхідністю ремонтувати комунікації.

Також цьогоріч введуть абонентські плати практично на всі комунальні послуги. За підрахунками OBOZREVATEL, абонплата на воду та опалення буде в межах 32,19 грн, а на сміття – 15,2 грн.

 

Тобто в сумі потрібно буде платити близько 111,7 грн на місяць (за умови, якщо є гаряча, холодна вода і опалення).

Абонентська плата вже передбачена законом, але її введення перенесли через карантин.

Членкиня НКРЕКП Ольга Бабій розповіла: з 2018-го в тарифах не закладені суми на обслуговування і ремонт мереж. Відбулася законодавча колізія, внаслідок якої у постачальників, за словами Бабій, іноді немає грошей навіть на те, щоб надрукувати і виставити платіжки.

В Україні комунальні послуги дорожчатимуть разом із ростом інфляції та витратами на заробітні плати.

В 2021-му, за різними оцінками, в сумі доведеться віддавати за комуналку щонайменше на 20% більше.

Одна тільки електроенергія подорожчає майже удвічі.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень