«Без ГМО» більше не буде? Ринок ГМО-продукції хочуть запровадити в Україні (ФОТО)

Кивають на угоду з ЄС

Як повідомляє ZN, депутати та чиновники в Україні намагаються запровадити ринок ГМО-продукції і вже підготували відповідний документ як пріоритетний – в умовах Війни.

При цьому усі кивають на угоду про Асоціацію з ЄС, яка, дійсно, містить такий пункт, що передбачає масовий запуск на територію України сільськогосподарської ГМО-продукції із Європи.

Як сказано,

Законопроєкт №5839 про держрегулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки, який очікує на друге читання, запровадить в Україні обіг ГМО продуктів.

Про це розповіла т. в. о. голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко, коментуючи згаданий законопроєкт, пише AgroPolit.com.

«Законопроєктом 5839 допускається обіг ГМО-продуктів, у разі обов’язкової реєстрації ГМО-джерел», – сказала Ольга Шевченко.

Ольга Шквченко

За її словами, прийняття документа допоможе виконати частину зобов’язань, які Україна брала на себе, підписуючи Угоду про асоціацію з ЄС.

Документ описує механізми реєстрації ГМО-джерел, а також встановлює вимоги до маркування продукції з ГМО. Подальша співпраця з країнами-партнерами в цьому питанні, залежить від їх законодавства.

Ольга Шевченко розповіла, що підзаконні акти відповідного закону визначать, реєстрація яких саме ГМО-джерел має відбутися. Завдяки такому підходу, в Україні зможуть моніторити, яка ГМО-продукція застосовується.

За її словами, питання використання ГМО буде залежати від попиту на відповідну продукцію.

Нагадаємо, 10 років тому у МОЗ заперечували існування ГМО в Україні. У цьому зв'язку було навіть скасовано маркування «без ГМО».

Втім, українці з недовірою поставилися до тодішніх запевнень влади. Принаймні, як показало опитування, дві третини українців були упевнені, що ГМО вже є в більшості продуктів в Україні.

Щодо законопроєкту №5839, то він не викликає захоплення насамперед в аграріїв, які вимагають узгодити його з європейськими нормами.

 

У противному разі, кажуть вони, в Україні можуть з’явитись ГМО продукти, а довіра та переваги української сільгосппродукції можуть бути втрачені.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень