АЗС готуються переписати ціни на бензин: До чого готуватися українцям

Що буде з цінами

В Україні очікується зростання вартості пального. Через підвищення акцизів з 1 вересня зростуть ціни на бензин, дизель та автогаз.

За прогнозами НБУ, ціни на пальне до кінця року можуть збільшитись на понад 9%.

Підвищення акцизів допоможе скоротити дефіцит державного бюджету. Очікується, що підвищення акцизів у другому півріччі 2024 року принесе до держбюджету додатково 13 млрд грн, – повідомили у Нацбанку.

Експерт паливного ринку Сергій Куюн вважає, що підвищення вартості пального у вересні, після зростання акцизів, буде майже непомітним для споживачів, за винятком тих, хто їздить на автогазі.

З 1 вересня акциз на бензин зростає на 1,5 гривні, на дизпаливо – менш ніж на 2 грн за літр. Більше зростання – на 5 гривень – буде на скраплений газ. Щодо бензину й дизелю – взагалі не факт, що ми побачимо якісь зміни, оскільки йтиметься про «буденні» ринкові коливання, яких споживач, зазвичай навіть не помічає.

 

І якби новий акциз запрацював, наприклад, не з 1 вересня, а з 1 серпня, то, впевнений, ми б взагалі не побачили жодних змін на стелах. Адже закупівельна вартість впала, акциз зріс – відповідно, вони компенсуватимуть одне одного. Можливо, навіть було б ще й подальше зниження цін, – зауважив Сергій Куюн.

Щодо цін у довгостроковій перспективі, то за чотири роки податкове навантаження на пальне зросте на 7-9 гривень. На думку економіста Олега Пендзина, до 2028 року бензин в Україні здорожчає на 8-9 грн/л.

Зростання на 8-9 грн буде до 2028 року. Зараз у нас збільшення йде невелике. Акциз на тонні бензину зростає з 213 до 242 євро. Таке зростання додасть 1-1,5 грн за літр. До 2028 року у нас буде акциз 359 євро на тонні, це фактично європейська цифра. Воно дійсно додасть 8-10 гривень. Але зараз 1-1,5 грн ми не відчуємо, тому що ми залежні від вартості закупівлі бензину в Європі, – зауважив Олег Пендзин.

Джерело: Кореспондент

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень