Авокадо, хліб та ще 8 продуктів, які шкодять ниркам

Продукти що містять багато калію та фосфору згубно впливають на роботу нирок

Газовані солодкі води темного кольору

Крім надлишку цукру такі напої містять фосфорні добавки. Особливо багато їх у газованій воді темного кольору. Його додають для збільшення терміну придатності та покращення смаку напоїв.

При цьому точну кількість фосфору виробники не зобов'язані вказувати на пакуванні. Більшість напоїв містить 50-100 мг в порції об'ємом 200 мл.

Цілозерновий хліб

Якщо цілозерновий хліб є складовою правильного харчування здорової людини, то тим, хто має проблеми з нирками – радять обирати білий хліб, в ньому менше фосфору і калію.

30 грамів цілозернового хліба містить близько 57 мг фосфору і 69 мг калію. А така ж порція білого хліба містить тільки 28 мг фосфору і калію.

Авокадо

Надзвичайно популярний продукт у всіх прихильників здорового харчування. Авокадо містить корисні для серця жири, клітковину та антиоксиданти. Але разом з тим, авокадо містить і багато калію. Один авокадо середнього розміру містить колосальні 690 мг калію.

Людям, які мають проблеми з нирками, радять споживати четвертинку авокадо за один прийом їжі.

Банан

Так, банан наступний у рейтингу. В одному банані приблизно 422 мг калію. Тож і його споживання слід ретельно контролювати людям, яким призначено ниркову дієту. Кращою альтернативою бананам можуть стати ананаси – там калію значно менше.

Коричневий рис

Одна чашка вареного коричневого рису містить 150 мг фосфору і 154 мг калію, а 1 чашка вареного білого рису містить тільки 69 мг фосфору і 54 мг калію.

Булгур, гречка, перловий ячмінь і кускус - це поживні зерна з низьким вмістом фосфору, які можуть стати хорошою заміною коричневому рису.

Молочні продукти

Попри усю користь молочних продуктів, про яку розповідають з дитинства – для людей, які мають проблеми з нирками, любов до молочних продуктів  може бути небезпечною. 1 склянка (240 мл) цільного молока містить 222 мг фосфору і 349 мг калію.

При порушеній роботі нирок фосфор може накопичуватися у крові, витягувати кальцій з кісток, зробити їх слабкими й призвести до переломів.

Тож як альтернативу у випадку проблем з нирками експерти радять незбагачене рисове молоко і мигдальне молоко, які містять набагато менше калію, фосфору і білка, ніж коров'яче молоко.

Апельсин

Попри участь апельсина у популяризації вітаміну С, це також багате джерело калію.

Один великий апельсин (184 грами) містить 333 мг калію. Крім того, в 1 склянці (240 мл) апельсинового соку міститься 473 мг калію.

Виноград, яблука і журавлина, а також сік з цих продуктів -  хороші замінники апельсинів.

Соління, оливки та приправи

Вся проблема у надмірному додаванні солі у ці продукти. У 2 столових ложках солодкого маринаду міститься 244 мг натрію. П'ять зелених маринованих оливок містять близько 195 мг натрію.

Наразі у магазинах можна знайти продукти зі зменшеним вмістом натрію, але навіть у такому разі слід контролювати їх споживання.

Помідор 

Томати не найкращий продукт для людей які дотримуються ниркової дієти, адже вони містять багато калію. Особливо це відчувається у томатному соусі. Як альтернативу краще готувати їжу з червоним солодким перцем.

Снеки

Чипси, крекери й різноманітні снеки не містять жодних поживних речовин.  Натомість там багато солі. І погодьтеся, проконтролювати точну порцію – неможливо, бо завжди хочеться ще трошки. Крім того, чипси зі справжньої картоплі містять ще й багато калію.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень