80 гривень не межа. Що відбувається з цінами на гречку

У всьому винна політика Росії чи нестримні апетити українців?

Новий врожай ще не зібрали, а ціни на гречку вже почали стрімко зростати.  Ціна на фасовану гречку дуже різна, від 45 гривень за кілограм фасованої крупи, 80 гривень й більше.

Подорожчали й «соціальні» сорти, ціни на які регулює уряд, – на 7% за останній місяць (за даними Мінфіну та на 14% за рік). Наразі гречка коштує близько 44 грн/кг.

Як повідомляє OBOZREVATEL, це ще не кінцева ціна, Експерти пророкують, що до кінця року ціни зростуть ще на 10-15%. Відтак соціальні сорти гречки коштуватимуть 52 грн/кг, а звичайної близько 75 грн/кг, пояснив виданню виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

- На початок сезону ми не передбачаємо зростання цін. Але надалі, листопад-грудень, це можливо. Ціни на гречку залежатимуть від багатьох факторів.

 

Зокрема, від фінансових можливостей власників гречки, які триматимуть ресурс. Якщо їм потрібні будуть гроші – вони будуть вкидати гречку на ринок, якщо ні – притримають до весни.

 

Але гречки недостатньо і, щоб збалансувати попит, ціна буде рости. Приблизно на 10-15%, – вважає Громовий.

Проте інші експерти запевняють, що причин для подальшого подорожчання гречки немає, адже цьогорічний врожай буде хорошим.

- За попередніми оцінками, урожай буде на 3-5% вищим за торішній і становитиме близько 100-110 тис. т. Цей фактор у поєднанні з можливістю відновлення постачання гречки з Російської Федерації дозволяє стверджувати, що підстав для подальшого значного зростання цін на гречку немає, - зазначає аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Власне російський слід за гречкою таки йде. Обидва експерти погоджуються, що на українському ринку впродовж останніх років спостерігається дефіцит продукту спровокований політикою Росії. Країна спочатку активно заходила на український ринок, а потім різко припинила постачання.

- Нашого виробництва мало, воно забезпечує внутрішні потреби на 50%.

 

Виробники в останні роки почали садити менше гречки через відсутність стабільності на ринку. Закупівельна ціна на гречку від 5 до 20 грн. Фермери в такій ситуації не хочуть займатися цією продукцією, - каже Світлана Литвин.

Від травня до серпня цього року включно, Росія дотримувалася заборони на експорт гречки. Але оскільки Росія є основним постачальником гречки в Україну, відсутність постачання у зазначений період істотно скоротила внутрішні запаси, пояснюють експерти

Серед інших причин здорожчання гречки фахівці називають сезону зміну раціону українців. Адже з настанням осені населення починає споживати більше каші. Крім того, й запаси торішнього врожаю гречки зменшилися.  

І хоча збір врожаю ще триває, OBOZREVATEL зазначає, що він буде на рівні середніх показників.

Якщо не відновлять постачання з-за кордону, дефіциту гречки не уникнути.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень