5 міфів про переломи кісток

Говорять різне

Жахливий, пронизливий біль? Далеко не завжди. Ви можете рухати кінцівкою, значить перелому немає? Іноді так, а іноді — ні.

Оглядачка BBC Future розвінчує найпоширеніші хибні ідеї про переломи і розповідає, на що дійсно варто звернути увагу.

Міф 1. Якщо ви можете рухати постраждалою кінцівкою, то перелому немає

Зазвичай це перше, що чуєш, коли, вдарившись об щось пальцем ноги, корчишся від болю: "Можеш ним поворухнути? Ну, тоді це не перелом". Насправді зламаною кінцівкою або пальцем іноді можна рухати, і , отже це — не надійна перевірка на наявність перелому.

Три головних симптоми зламаної кістки — біль, набряк і деформація. Якщо кістка взагалі стирчить крізь шкіру — зрозуміло, це погана ознака. Ще одна вказівка на перелом — це клацання, яке ви почули в момент інциденту.

Міф 2. Якщо це перелом, то вам буде дуже боляче

Зовсім не обов'язково. Є чимало історій, коли людина падала на гірськолижному схилі, а після цього ще каталася решту дня, ходила або навіть танцювала, не підозрюючи про перелом ноги.

Звичайно, набагато частіше зламані кістки болять, але якщо перелом незначний, то ви можете його й не помітити. Коли ж ви виявите, що у вас перелом, треба негайно звернутися до лікаря, який перевірить, чи не трапилося зміщення і зафіксує кістки так, щоб вони правильно зросталися, без деформації та ризику інфекції.

Переломи мають одну особливість. Зламана кінцівка може спочатку майже не бентежити. Але ось що з'ясували в 2015 році дослідники із Саутгемптонського університету, які вивчали дані півмільйона дорослих британців.

Ті, хто колись ламав руку, ногу, стегно або хребет, десятиліття по тому часто страждали від болю в усьому тілі — набагато частіше, ніж ті, хто ніколи собі нічого не ламав. На щастя, це трапляється далеко не з усіма.

Міф 3. Літні білі жінки більш схильні до переломів через остеопороз

Почнімо з віку. Дійсно, жінки похилого віку ламають кістки частіше, ніж молоді. Гормональні зміни в організмі, що відбуваються під час клімаксу, можуть спричинювати швидку втрату кісткової маси і часті переломи при остеопорозі.

Що ж стосується раси, то, наприклад, у США перелом стегна трапляється більш ніж у два рази частіше у білих жінок, ніж у темношкірих.

Припускають, що існує ціла низка чинників, через які в чорних жінок кістки міцніші. Наприклад, більша кісткова маса в дитинстві і повільніший процес відновлення кісткової тканини, який веде до повільнішого вимивання з неї мінералів у старшому віці.

Все це так, але темношкірі жінки теж страждають на остеопороз, просто серед них випадки цієї хвороби трапляються набагато менше, ніж серед білих. 

Міф 4. Немає сенсу звертатися до лікаря зі зламаним пальцем ноги, оскільки вам все одно нічим не допоможуть

Дійсно, гіпс у цьому випадку вам навряд чи будуть накладати, але зламаний палець ноги все одно треба зафіксувати. Медики встановлять тип перелому, порадять, як уникнути болю і деформацій (які зроблять некомфортним носіння взуття чи приведуть до артриту в літньому віці, якщо кістка зрослася неправильно).

Якщо ж палець після перелому — під неприродним кутом, то знадобиться складніше лікування, можливо, навіть операція. Більшість пальців ноги можна просто зафіксувати за допомогою сусідніх пальців. Вам також можуть порадити спеціальне взуття. Такі переломи зростаються протягом 4-6 тижнів.

Перелом великого пальця ноги є більш серйозним, і деяким навіть накладають гіпсову пов'язку до рівня ікри на два-три тижні, а потім скріплюють пов'язкою зламаний палець із сусіднім. На щастя, переломи великого пальця трапляються у два рази рідше, ніж інших пальців ноги.

Якщо ж зламана плеснова кістка (вони розташовані в наступних трьох пальцях після великого), то перелом може зажити без гіпсової пов'язки — за умови, що нога перебуває у спокої. Річ у тім, що кістки з обох боків від постраждалої природним шляхом підтримують одна одну, діючи як природна шина, і у 80% випадків кістки залишаються в правильному положенні, навіть коли зламані.

Звичайно, якщо є рани, які свідчать про відкритий перелом, або кістка явно перебуває у неправильному положенні, потрібне спеціальне лікування. Таке найчастіше трапляється зі зламаними кістками великого пальця ноги, тому що він розташований з краю стопи і не має необхідної підтримки інших кісток.

Те ж саме стосується й зламаного мізинця. У таких випадках іноді буває необхідна операція, або ж стопу поміщають у гіпс. Але навіть якщо вам не знадобиться гіпсова пов'язка, перелом пальця ноги обов'язково треба лікувати. Після того як лікар виключить більш серйозні варіанти перелому, буде накладена шина і м'яка захисна пов'язка.

Міф 5. Після того, як зламана кістка зростеться, вона стане міцнішою, ніж була до перелому

Звучить надто добре, щоб бути правдою, і у довгостроковій перспективі це не так. Однак дещо в цьому твердженні є, якщо говорити про нетривалий період. Коли йде процес заживання і зрощення, навколо місця перелому формується щось на зразок захисної манжети з нової кістки.

Отже, в перші тижні заживання кістка в місці перелому на якийсь час дійсно стає міцнішою за звичайну. Але поступово "манжета" зникає, і через кілька років у вас залишається кістка, яка, можливо, не гірше за інших, незламаних, але й не міцніше, ніж вони.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень