5 правил вибору кави

Секрети експертів

Кава – найпопулярніший у світі напій. Про каву існує багато різних міфів. Але найбільше правильної інформації про каву знають ті, хто її готує. Експерти поділилися лайфхаками правильного вибору кави. Звертати увагу при виборі кави треба на 5 ознак.

СВІЖІСТЬ 

Свіжість кави найважливіша ознака. Одразу після обсмажування кава пахне погано, тому фасувати її ще не можна, бо вона продовжує виділяти вуглекислий газ. Кава повинна постояти кілька днів і тоді вона вже буде хорошою для заварювання і вживання. Загалом мелена обсмажена кава живе до 30 днів, це максимальний термін розкриття кавових ароматів. Звичайно, кава не псується за місяць, вона не стає непридатною до вживання або, тим більше шкідливою для здоров'я. Її можна продовжувати вживати, але напій з неї вже не буде таким смачним.

СТУПІНЬ ОБСМАЖУВАННЯ

Варто звертати увагу і на такий важливий фактор. Їх існує багато, але найбільш традиційна класифікація за кольором зерна: світлий, середній і темний.

Для заварювання крапельним методом в аеропресі світле обсмажування цікавіше, можна відчути багато різних ароматів і відтінків кави. Але для варіння в домашній кавомашині таке обсмажування підходить не дуже добре: кава не розкривається в повному обсязі, має виражену кислотність.

Середній ступінь обсмажування – найпопулярніший в Україні, та й взагалі в світі. Коричневий колір зерна з білою прожилкою посередині виглядає ефектно, напій виходить насичений, присутня кислинка, яка розкривається в залежності від сорту більше або менше. Саме таке обсмажування найбільш розкриває і підкреслює індивідуальність і особливість якісної кави.

Темне обсмажування на любителя. Така кава майже не має кислинки, дуже насичена, тягуча і трошки гіркувата. Багато людей люблять пити таку каву з молоком.

СОРТ КАВИ

Робуста — це більш дешевий сорт кави і за собівартістю, і за доставкою в Україну. При цьому у робусти є як слабкі, так і сильні сторони. Напій, зварений на чистій робусті, має дещо землистий смак, він не володіє різними відтінками. Однак в зернах робусти дуже високий вміст кофеїну, вона міцніша, більш густа.

Арабіка – набагато багатша з точки зору кавових смаків, ароматів і відтінків. Залежно від регіону, висоти зростання, ґрунту, клімату й інших факторів, арабіка набирає в зернятко багато різних нот і смаків. Вона найчастіше має кислинку, м'якша, в ній менше кофеїну.

Для того, щоб кава була міцною, але при цьому зберігала цікаві відтінки, багато брендів часто використовують суміш арабіки та робусти. У такому випадку і ціна буде приємною, і смак хорошим.

УПАКОВКА

Якщо ви купуєте свіжообсмажену каву, обов'язково на упаковці повинен бути дегазуючий клапан. Без клапана, зерна можуть просто «задихнутися». Якщо купуєте, наприклад, привезену італійську каву довгого зберігання, то намагайтеся вибирати її у вакуумній упаковці. Обов'язково на упаковці повинна бути задня етикетка з різноманітною інформацією про каву: сорт, походження, дата виробництва, ступінь прожарювання, адреса виробництва. При можливості бажано також понюхати зерна. Для цього натисніть на упаковку, щоб відкрився клапан. Якщо аромат сильний, значить продукт свіжий, а якщо слабкий, гірчить, або пахне гаром – слід відмовитися від такої покупки.

ПОМЕЛ

Не варто купувати фасовану мелену каву. По-перше, тому що каву потрібно молоти безпосередньо перед приготуванням, бо після помелу і контакту з повітрям вона швидко втрачає свій неповторний смак і аромат. По-друге, коли ви купуєте мелену каву – ви не бачите зерно. Дуже часто під виглядом меленої кави продають ламані зерна, неоднорідно обсмажені, зіпсовані та пересмажені.

DOPPIO

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень