«Стоматолога» в парку можуть нікуди не переносити? (11 ФОТО)

І навіть зберегти фонтан (АК)

"Як у Брюсселі є "Пісяючий хлопчик" так у Рівному є "Стоматолог", - каже Дмитро Котляров

Якби ми сьогодні провели в Рівному опитування (чи референдум), то 90% рівнян однозначно проголосували б за збереження фонтану в парку зі «Стоматологом» (також знаного як «Змієборець», «Богатир» тощо).

Цей фонтан із Муромцем давно є рідним для всіх рівнян, особливо для тих, хто тут народився.

Це справжній символ міста, присутній на всіх листівках Рівного ще з 60-х років, це те, з чим асоціюється Рівне в уяві дуже багатьох людей, які живуть нині по світах, але своє дитинство провели саме в Рівному.

Можна не сумніватися, що, якби питання на уявному референдумі перед рівнянами поставили руба, то більшість з них однозначно погодилося б засипати рештки одного з підвалів Любомирських, аби лиш зберегти «Стоматиолога» і фонтан.

Це, якби питання стояло АБО-АБО.

Однак, на щастя, питання подібним чином більше не стоїть.

Це стало зрозуміло вчора під час своєрідної наради, яку провели в парку ім. Шевченка зачинщики тамтешньої перебудови біля «Стоматолога» – за участю архітекторів, активістів, представників генпідрядника та розробника генпроекту.

Нараду цю зібрали, фактично, за особистою ініціативою (якщо не сказати – наполяганням) Олександра Ковальчука – новообраного депутата Верховної Ради від м. Рівне.

Справа в тому, що свого часу Ковальчук досить щільно співпрацював з Максименком над ідеєю історико-архітектурного опорного плану для м. Рівне.

Десь в той самий час Максименку прийшла також в голову ідея розкопати залишки підвалу в парку ім. Шевченка. Підвалу, яким користувалися Любомирські, коли жили вже тут неподалік у так званому «палацику» (будівля, де зараз розміщується піцерія «На гірці» та адміністрація арку).

Саме Ковальчук тоді й залучив до розробки концепції та візуалізації архітектурного рішення на базі розкопок у парку – відоме архітектурне бюро «Автограф» та особисто Ігоря Сірочука – одного з найвідоміших рівненських дизайнерів та архітекторів.

Ігор Сірочук каже, що не бачить проблем зі збереженням "Стоматолога" там, де він стоїть

Очевидно, що саме концепція, ескізний проект та візуалізація архітектурного бюро  «Автограф» й лягла пізніше в основу пропозиції, під яку ЄС і видав ґрант у 450 тис євро (на той час щось близько 14 000 000 грн.)

Натисніть плей, щоб побачити як концепцію презентували у квітні 2018 р., після отримання гранту

І от нещодавно місто побачило незрозумілий проект (реконструкції решток підвалу Любомирських й облаштування так званих «квест кімнат»), згідно з яким...

«Стоматолога» у парку більше – немає.

Зверніть увагу на присутність логотипу архітектурного бюро "Автограф"

Зчинився скандал, sніціатори перебудови швидко придумали пояснення: «Стоматолога» ніхто зносити не буде, його просто перенесуть на 5 метрів.

Вочевидь, це не зовсім правда, бо, якби подібне малося на увазі, той сам «Стоматолог» (хай і перенесений на 5 метрів), але був би присутній на проекті.

На проекті Змієборця нема (є просто фонтан), зате в натурі вже готується місце під його перенесення

Хрестовидний фундамент риштують там, де незабаром буде "Стоматолог"

Місце під перенесення знайшли, зате з’ясували, що сам «Стоматолог» після всіх пертурбацій такого переміщення не витримає.

Розвалиться

Едуард Палецький вивчає стан бетонної конструкції скульптури "Стоматолога"

При цьому виконавців будівельних робіт піджимають графіки, погода та штрафні санкції, а управління культури наполягає, що додлаткових грошей на порятунок «Стоматолога» місто не дасть

- Маємо чимось жертвувати

Ви помічали раніше, що одна з голів Змія хапає обламок меча Змієборця?

Незрозумілого в цій всій ситуації дуже багато.

Скажімо, якщо розробник Генпроекту керується напрацюваннями «Автографу», то відповідно й усі зміни мають погоджуватися з ним.

При цьому Ігор Сірочук категоричний:

- Без фігури «Стоматолога» чи «Змієборця» все це архітектурне рішення втрачає смисл. Просто починає виглядати як пародія. Я вже не кажу про те, що «Стоматолог» це справжній символ міста. Мова зараз іде чисто про архітектуру і про те – як виглядатиме цей майдан. Ця фігура це центр архітектурної композиції.

Сірочуку вторить Дмитро Котляров:

- Тут сходяться дві осі – одна в напрямку сцени, одна в напрямку алеї, яка виходить на Собору біля НУВГП. На перетині цих осей й стоїть «Змієборець». Без нього все архітектурне рішення тут втрачає рівновагу. Я вже не кажу про те, що в подібних рішеннях, якщо вже збираєтеся, щось змінювати, то це не можна робити без погодження з автором концепції, тим паче, якщо ви берете її за основу та використовуєте сам дизайн.

Дмитро Котляров викладає свою концепцію ще перед спуском у підвал

Офіційне пояснення всього цього казусу полягає в тому, що

- Коли робили візуалізацію, то мали на увазі, лише одну, фактично, розкопану на той час кімнату підвалу. Однак, пізніше розкопали ще й другу частину підвалу. Вона підходить впритул під саму основу фігури «Стоматолога»

Мовляв, для того, щоби забезпечити жорсткість конструкції, не допустити проникнення в квест-кімнати води та не вийти прир цьому за межі бюджету, й було на якомусь етапі вирішено пожертвувати «Стоматологом».

[media=154348] [media=154365]

До речі, серед громадських активістів, присутніх на вчорашній зустрічі, були й ті, хто виступав за демонтаж і фактичне знищення «Сторматолога» як «пережитку радянської епохи», який ще й має в собі «російські нотки».

При цьому, виконавці робіт вже почали закладати залізобетонні сваї та хрестовидний фундамент під встановлення «Стоматолога» на новому місці.

За тих самих 5-ть метрів

Вище -- над кладкою льоха -- підвалини "Стоматолога"

Але тут знову ж таки виникає питання додаткового здорожчення вартості всіх робіт, проти якого виступають ті, хто пропонує «Стоматолога» просто знести.

Серед усіх емоцій та галасу раптом звучить заява представника фірми-розробника гeнпроекту:

«А хто вам сказав, що «Стоматолог», якщо він просто залишиться на своєму місці, буде тут на щось впливати та руйнувати?... Він не такий важкий, його легко можна зберегти там, де він стоїть»

Максименко вказує на підвалини "Стоматолога"

До речі Сірочук ще раніше казав:

- Зараз є маса рішень, які дозволяють зробити що-завгодно.

 

Якщо вже на те пішло, й треба будуть додаткові гроші, то рівняни, впевнений, скинуться і збережуть цю скульптуру.

Фонтан та Змієборець у процесі ліквідації

Одним словом, вирішили, що завтра, 30 серпня, в «Майстерні міста» збереться вже вузьке коло профільних спеціалістів, які розглянуть всі варіанти та прикинуть орієнтовну вартість та «здорожчання» проекту, якщо «Стоматолога» не чіпати, або зберегти з перенесенням на 5 метрів вбік.

І хоча останнє слово буде за інженерами, які мають запропонувати конкретне технічне рішення, однак, відчувалося, що на думку більшості фахівців присутніх вчора, зберегти «Стоматолога» цілком реально.

 

І «Стоматолога», і навіть фонтан при ньому.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень