Дві поради батькам першокласників Рівного від досвідченого психолога (ВІДЕО)

Їх озвучили в ефірі «Радіо Трек»

З 1 вересня в Україні стартує реформа нової української школи, в якій думку дитини будуть враховувати, де вчитимуть не лише отримувати знання, а й застосовувати їх у житті. Має змінитись все, кажуть у Міністерстві освіти України.

Все зміниться на краще – запевняють у Рівненському міському центрі практичної психології та соціальної роботи.

Про це і не тільки у «Відкритому мікрофоні» на «Радіо Трек» Микола Кульчинський говорив із завідувачем Центру практичної психології і соціальної роботи КП "Методичний кабінет" Галиною Опанасюк.

 - Пані Галино, що порадите робити у серпні батькам першокласників? Як правильно підготувати до школи малечу?

 - Останній місяць треба відпочити дитині і батькам. Я би починала з режимних моментів. Саме режимні моменти. Чому? Тому що з 1 вересня буде все незвичне. Зранку вставати, працювати протягом 5 уроків, багато нової інформації. Треба вчасно вкладати спати дитину. Бажано о 9 вечора. Будити дитину треба о сьомій ранку. Якщо побачити, що в перші дні у школі дитина буде втомлюватися, то відновлюйте денний сон. Хоча б годину вдень. Це допоможе. 

А чи варто готувати дитину до школи раніше, десь з 5 до 6 років? Коли дитина останній рік в дитячому садочку.

 - Безумовно. В першу чергу треба розвивати дрібну моторику рук.

Тобто варто ліпити, малювати, шнурувати  або просто перебирати крупу. Корисно і дитині, і батькам.

Тобто розвивати руку перш за все. Бо найбільше навантаження у першому класі – навчання письму. Оскільки кістяк руки не сформований, то письмо – це титанічна праця для малечі. До речі, відразу скажу батькам першокласників. Якщо ви бачите, що під час письма у дитини тремтить рука - дайте їй відпочити. Зараз, якщо п’ятирічна дитина щось пише, і робить це не так, то давайте дитині відпочити.

Обов’язково звертати увагу на мовні дефекти. Якщо вони є, то треба звертатись до логопеда, бо можуть виникнути проблеми з грамотністю.

Дитина може плутати або пропускати звуки, і неправильно писати слова. Тобто свої мовленнєві проблеми вона буде переносити на письмо. Це дві головних поради.

 - А ви не вважаєте, що дітей варто віддавати у сім років у школу, замість шести?

 - Досвід багатьох країн каже, що шестирічна дитина готова іти до школи. Звичайно, батькам треба звертати увагу на особливості своєї дитини. Є діти, які не готові до школи у шість років. Але скажу, що нова шкільна програма налаштована так, що дитині буде комфортно.

У новій українській школі не буде оцінювання знань. Тут пануватиме дружня атмосфера. Навчання відбуватиметься в ігровій формі. Позитивний момент нової української школи –  ранкові зустрічі з психологом. Дитина налаштовується на роботу, розказує, який у неї настрій, що хоче сьогодні дізнатись.

До речі, під час таких зустрічей психологи вивчають рівень адаптації дитини до школи. Якщо є якісь проблеми, то психолог допоможе. Часто доводиться давати поради вчителям. Доводиться багато працювати з батьками.

 - Як практичний психолог може пояснити батькам плюси програми для навчання, яку ми називаємо нова українська школа? Є люди, що стверджують  - вона надто проста і нічого не навчить дітей.

 - Ні, це не так. Нині міністерство розвантажує програми навчальні, і я вважаю, що це тільки плюс для дітей.

Школа має асоціюватися лише з позитивом. Ви знаєте, що експериментальні класи, наприклад у школі № 18 у Рівному таких класи було два, показали хороші результати наприкінці навчального року. Більше скажу.

Вчителі у новій українській школі помітили цікаву закономірність. Діти хотіли ходити до школи і майже не хворіли. Це значить, що дитина не перебувала у стресі.

Дітям не задавали домашніх завдань, а це суттєво спрощували навчальний процес. Все вони робили в школі, більшість знань здобували, граючись.

Першокласники вчились працювати у групах, вони творили різні цікаві речі. Їм хотілось знову і знову іти до школи.

Це найголовніше.

 - Що робити, якщо дитина не хоче іти в школу?

 - Треба створювати бажання йти до школи. Треба щось хороше про школу розповідати. Це дуже важливо. Не варто лякати школою дитину. Варто говорити, що школа – це розвиток. Там все нове, нові знання та нові друзі. До речі, у новій українській школі буде дуже цікаво.

Головний принцип  - «вчитися граючись», точно не втомить першокласника.

Програму від «а» до «я» можете слухати тут.

 

P.S. Галина Опанасюк консультує батьків та їхніх дітей кожної середи, після обіду у методкабінеті, що розташований у міському управлінні освіти. До слова, це той самий кабінет, який психологам віддала заступниця міського голови Галина Кульчинська.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень