4-годинне пекло влаштували зооактивісти у Рівнераді: притягли навіть дітей (ФОТО/ВІДЕО)

Волонтери хочуть КП

Автор колажу Влад Пєрязєв

Авторська колонка. Увага! Думка автора може не збігатися з позицією редакції!

Понад 50 людей сьогодні зібралися в одному з кабінетів Рівненської міськради.

Серед них – члени спеціально створеної комісії, зооактивісти, волонтери, кандидат на заміну Ющук, доглядачі собак, ветеринар, який співпрацює з Центром стерилізації, юрист і бухгалтер КАТП, а ще - просто «небайдужі рівняни», частина з яких навіть прихопили з собою дітей (дівчинку років 12 і хлопця років 14-15).

Останні (не діти) щиро переймаються долею нещасних собак, яких начебто ріжуть, травлять, недогодовують і банально – нищать, у стерилізаційному центрі. Звісно ж, з легкої подачі керівника СЦ - пані Ющук.

Ліричний відступ: про самих собак, звісно згадували… Але не те, щоб це було основним питанням. Скоріше, локально – групи жалісливих жіночок різного віку, що сиділи «на гальорці» і розповідали історії з власного життя.

Дрібні жителі стерцентру. Вони мають право на нормальне життя, та чи мають шанси?..

Засідання тимчасової комісії Рівнеради з оцінки діяльності стерцентру при КАТП 1728 вже давно перетворили на цирк…

Пів сотні людей вкотре зібралися, аби вирішити давно наболіле рівнянам питання. От тільки сформулювати його чомусь тяжко: чи то «Зміщення Ющук з посади керівника стерцентру», чи то «Оцінка її роботи на цій посаді», а може «Оцінка діяльності стерилізаційного центру»?..

Насправді більшість вже давно забулися, для чого ж вони там зібралися. Почали навіть закрадатися підозри, що частина активістів взагалі не знали, чим уповноважена займатися ця комісія: щоразу вони кричали про щось своє, не дослуховуючись до думки депутатів і, тим більше, один одного.

Для особливо недовірливих публікуємо фрагмент засідання (не найгірший):

 

Голова комісії Роман Яворський склав і озвучив (годині на другій цього цілковитого хаосу) повний список претензій, які рівняни висувають нинішньому керівництву Центру:

   - відсутність обліку підприємством благодійних внесків і товарів (пояснення бухгалтера КАТП 1728: згідно з чинним законодавством, при внесенні їх на баланс, підприємству доведеться додатково сплатити 18% від вартості цих товарів);

   - відсутність ветеринара як штатної одиниці (немає сенсу, адже на території підприємства він працюватиме усього 5 місяців – доки дозволяють погодні умови. Зауважте: основна функція – стерилізація бездоглядних тварин);

   - неналагоджена робота щодо доставки поранених тварин до Центру (взагалі не компетенція СТЕРИЛІЗАЦІЙНОГО ЦЕНТРУ);

   - неякісне харчування (продукти дійсно псуються при спеці, утім їх нікуди діти, адже зазвичай підприємці заздалегідь не попереджають що, коли і скільки збираються привезти - зі слів п. Ющук);

   - недостатнє фінансування (з міського бюджету – коштів платників податків);

   - недогодовування собак доглядачами (норми годівлі дійсно порушуються, доглядачі ж кажуть, що собаки не хочуть їсти у спеку);

-   відсутність єдиної електронної бази з відкритим доступом наявних в Центрі тварин, які можуть знайти свою сім’ю (п. Ющук каже, що така база раніше була, але її зламали. Чому не створили іншої – питання відкрите).

[media=149219][media=149220]

В процесі обговорення члени комісії додали до цього списку «відсутність системи відлову», «повну відсутність комунікації з волонтерами, спонсорами і меценатами» (з чим присутні не погодились) і «відсутність доступу до Центру волонтерів у зручний ДЛЯ НИХ час».  

Як пояснила Наталія Ющук, нині в Центрі функціонує «волонтерський договір», підписавши який усі охочі можуть безперешкодно туди навідуватися. Для тих же, хто цей договір підписувати відмовляється, діють чітко визначені години відвідування – з 14:00 до 16:00 (саме в цей час доглядач найменш завантажений роботою і може супроводжувати відвідувачів, які не мають права самостійно вільно пересуватися територією Центру, адже на об’єкті – розритий котлован і собаки, які можуть завдати шкоди).

Волонтерський договір. Фото з фейсбук-сторінки Світлани Сидоренко

Додамо, що «священна війна» навколо СЦ точиться вже близько 8 місяців.

 

Більшість зооактивістів (переважно, члени нещодавно створеної ГО «Зооварта») вимагають звільнення так званого «керівника стерцентру» Наталії Ющук, яка насправді є завгоспом і підпорядковується у роботі старшому інженеру КАТП 1728. Звільнити її має право виключно керівник підприємства, утім правових підстав для цього нині немає, зауважила юрист КАТП.

Ті, хто витримав практично 4 години "дискусій". Зліва у синій футболці - голова комісії Роман Яворський

Після понад трьох годин чвар і криків члени спеціально створеної комісії все ж ВПЕРШЕ оголосили свої ВИСНОВКИ і РЕКОМЕНДАЦІЇ:

Олег Карпяк, член комісії: запропонував створити наглядову раду з волонтерів, які стежитимуть і куруватимуть роботу СЦ, а також відповідатимуть за «паперову роботу» (документацію) + створити спільний волонтерський благодійний фонд і розпоряджатися цими коштами на власний розсуд.

Роман Яворський, голова комісії: створити наглядову раду при КАТП + розробити умови обрання очільника Центру (конкурс до якого потрібно додати обов’язкову умову: щоб усі претенденти відразу відкрито говорили, хто погоджується бути спонсором Центру і що може запопонувати).  

Алла Лосік, зооактивістка: створити окреме КП, змінити міську програму регулювання чисельності безпритульних тварин (чим вона вже займається), створити робочу групу з числа зооактивістів і волонтерів, які фактично контролюватимуть роботу керівника СЦ, і головне - розробити спільний план дій волонтерів з обох «таборів».

Світлана Сидоренко, зооактивістка, член ГО «Зооварта»: погодилась, що потрібно створити окреме підприємство й збирається ініціювати громадські слухання, які свого часу обіцяв мер.      

 

Тож, єдине на чому зійшлися усі волонтери:

Рівному потрібне окреме комунальне підприємство, яке займатиметься виключно безпритульними тваринами.

От тільки депутати не бачать у цьому сенсу: на його створення піде багато часу і коштів, витрати значно зростуть, а гарантій, що «війна» між зооактивістами і владою припиниться - ніяких.

Для тих, хто дочитає:

Собаки не падають з неба. І коти не падають. І діти звідти не беруться. Є безвідповідальні люди, які «награлись» і викинули. І не важливо кіт це, собака чи дитина: схема для всіх однакова – дім .... притулок. Це банальна безвідповідальність людей. І доки соціум (а це, між іншим, ми з вами) дозволяє їм таке коїти – нічого не зміниться.

Ну, хіба можна спробувати ще «Рецепт від безпритульних тварин», який нам нещодавно подарував Львів. Та чи варта справа таких зусиль, якщо люди НЕ ВМІЮТЬ і НЕ ХОЧУТЬ ДОМОВЛЯТИСЯ.

А ще потрібно спробувати «полюбити свого ближнього», бо ненавидіти людей за те, що вони не обожнюють собак так як ви - це, щонайменше, дивно і здоровим глуздом тут і не пахне.

До речі, це було вже друге «фінальне» засідання комісії. І воно – не останнє, бо довести зооактивістам, що стерилізаційний центр - це НЕ ПРИТУЛОК ніяк не вдається...

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень