Журек – польський суп на заквасці (РЕЦЕПТ)

Це варто спробувати

Журек – традиційний кислий польський суп, який готують в кожному регіоні Польщі і, мабуть, в кожній сім’ї. Рецептів журека дуже багато.

Цей суп може поєднувати в собі різні види копченостей (ковбаски, шпондер, шинку), багато овочів (моркву, цибулю, часник, картоплю, селеру). Інколи до супу навіть додають гриби.

Але основою будь-якого варіанту журека є закваска з житнього борошна, що надає супу характерний кислуватий смак і аромат. Готується закваска дуже легко, але доходить до готовності кілька днів, тому її слід приготувати заздалегідь.

Подають журек обов’язково з вареним яйцем. В деяких ресторанах Польщі його також подають у хлібині, що дуже ефектно виглядає.

Інгредієнти на 2 л води:

  • копчена ковбаса типу «домашньої» - 500 г
  • картопля - 500 г
  • морква - 100 г
  • цибуля - 250 г
  • часник - 40 г
  • вершкове масло - 50 г
  • сметана домашня густа - 250 г
  • лавровий листок - 1-2 шт.
  • горошки духмяного перцю - 5 шт.
  • майоран - 1 ч. л. без вершка або на смак
  • сіль, чорний мелений перець - на смак
  • зварені круто яйця - для подачі
  • Інгредієнти для закваски:
  • тепла кип’ячена вода - 500 мл
  • часник - 2-3 зубчики
  • окраєць житнього хліба - 1 шт.
  • житнє обдирне борошно - 100 г

Готуємо закваску. 

У чисту скляну чи керамічну миску всипати житнє борошно, додати 200 мл теплої кип’яченої води і перемішати до однорідності. Потім влити решту води. Додати злегка розчавлені ножем і очищені від лушпиння зубчики часнику і окраєць хліба. Банку накрити марлею і залишити в теплому темному місці на 4 дні.

Кожного дня закваску слід ретельно перемішувати. Приблизно за цей час закваска має набути характерного кислого смаку і запаху. Закваску процідити через дрібне сито чи марлю.

Її можна використовувати одразу або помістити в холодильник, щільно закривши банку кришкою. В холодильнику вона може зберігатися до двох тижнів. Закваска до журека готова.

Готуємо суп.

Цибулю порізати кубиками, моркву – півкружальцями, часник подрібнити ножем. В каструлі, де будемо варити суп, розтопити вершкове масло, викласти цибулю, моркву і, помішуючи, смажити до прозорості цибулі. Потім додати половину часнику, майоран і, помішуючи, смажити ще 1-2 хвилини. В каструлю влити воду (2 л), довести до кипіння і варити 15 хвилин.

Ковбасу порізати кільцями, викласти в каструлю і варити 25 хвилин. Після чого додати очищену від шкірки і нарізану невеликими шматками картоплю, лавровий лист, горошок. Все добре посолити і варити ще 15 хвилин.

Закваску добре збовтати і разом з часником, що залишився, додати до супу. Дати покипіти 2-3 хвилин. Якщо ви бажаєте, щоб суп був не дуже кислий, додайте до нього трохи менше закваски, ніж це вказано в рецепті.

В кінці додати сметану, чорний мелений перець, при потребі досолити, довести до кипіння і відставити з вогню. Каструлю з супом накрити кришкою і залишити на 20-30 хвилини настоятися.

Суп розлити в тарілки, викласти половинки вареного яйця, притрусити порізаною зеленою цибулькою і подавати до столу.

Журек ще часто подають у хлібині. Щоб така хлібна мисочка не промокла, її зсередини слід змастити яйцем і помістити у розігріту до 200 °С духовку на 15 хвилин. Потім можна наливати суп. 

Журек готовий.

Джерело - smachno.in.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень