Журек – польський суп на заквасці (РЕЦЕПТ)

Це варто спробувати

Журек – традиційний кислий польський суп, який готують в кожному регіоні Польщі і, мабуть, в кожній сім’ї. Рецептів журека дуже багато.

Цей суп може поєднувати в собі різні види копченостей (ковбаски, шпондер, шинку), багато овочів (моркву, цибулю, часник, картоплю, селеру). Інколи до супу навіть додають гриби.

Але основою будь-якого варіанту журека є закваска з житнього борошна, що надає супу характерний кислуватий смак і аромат. Готується закваска дуже легко, але доходить до готовності кілька днів, тому її слід приготувати заздалегідь.

Подають журек обов’язково з вареним яйцем. В деяких ресторанах Польщі його також подають у хлібині, що дуже ефектно виглядає.

Інгредієнти на 2 л води:

  • копчена ковбаса типу «домашньої» - 500 г
  • картопля - 500 г
  • морква - 100 г
  • цибуля - 250 г
  • часник - 40 г
  • вершкове масло - 50 г
  • сметана домашня густа - 250 г
  • лавровий листок - 1-2 шт.
  • горошки духмяного перцю - 5 шт.
  • майоран - 1 ч. л. без вершка або на смак
  • сіль, чорний мелений перець - на смак
  • зварені круто яйця - для подачі
  • Інгредієнти для закваски:
  • тепла кип’ячена вода - 500 мл
  • часник - 2-3 зубчики
  • окраєць житнього хліба - 1 шт.
  • житнє обдирне борошно - 100 г

Готуємо закваску. 

У чисту скляну чи керамічну миску всипати житнє борошно, додати 200 мл теплої кип’яченої води і перемішати до однорідності. Потім влити решту води. Додати злегка розчавлені ножем і очищені від лушпиння зубчики часнику і окраєць хліба. Банку накрити марлею і залишити в теплому темному місці на 4 дні.

Кожного дня закваску слід ретельно перемішувати. Приблизно за цей час закваска має набути характерного кислого смаку і запаху. Закваску процідити через дрібне сито чи марлю.

Її можна використовувати одразу або помістити в холодильник, щільно закривши банку кришкою. В холодильнику вона може зберігатися до двох тижнів. Закваска до журека готова.

Готуємо суп.

Цибулю порізати кубиками, моркву – півкружальцями, часник подрібнити ножем. В каструлі, де будемо варити суп, розтопити вершкове масло, викласти цибулю, моркву і, помішуючи, смажити до прозорості цибулі. Потім додати половину часнику, майоран і, помішуючи, смажити ще 1-2 хвилини. В каструлю влити воду (2 л), довести до кипіння і варити 15 хвилин.

Ковбасу порізати кільцями, викласти в каструлю і варити 25 хвилин. Після чого додати очищену від шкірки і нарізану невеликими шматками картоплю, лавровий лист, горошок. Все добре посолити і варити ще 15 хвилин.

Закваску добре збовтати і разом з часником, що залишився, додати до супу. Дати покипіти 2-3 хвилин. Якщо ви бажаєте, щоб суп був не дуже кислий, додайте до нього трохи менше закваски, ніж це вказано в рецепті.

В кінці додати сметану, чорний мелений перець, при потребі досолити, довести до кипіння і відставити з вогню. Каструлю з супом накрити кришкою і залишити на 20-30 хвилини настоятися.

Суп розлити в тарілки, викласти половинки вареного яйця, притрусити порізаною зеленою цибулькою і подавати до столу.

Журек ще часто подають у хлібині. Щоб така хлібна мисочка не промокла, її зсередини слід змастити яйцем і помістити у розігріту до 200 °С духовку на 15 хвилин. Потім можна наливати суп. 

Журек готовий.

Джерело - smachno.in.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень