Земля в Україні може подорожчати на 70%. Інвестори вже кинулися скуповувати ділянки

Поспішають це зробити ще до відкриття агроринку для юридичних осіб

Впродовж 2022 року земля в Україні подорожчала на 30%. До наступного, 2024 року, експерти прогнозують зростання ціни до 70%. 

До війни ми мали два оголошення про продаж землі та одне про купівлю, а тепер на одну заявку на продаж припадає шість з боку покупців, – говорить голова Асоціації землевласників України Сергій Кулішов.

На сьогодні найбільшим попит мають ділянки, які найбільше віддалені від кордону з рф, білоруссю та від фронту. Найпопулярніші ділянки у Полтавській області, де гектар коштує від $2000, тоді як рік тому ціна коливалася близько $1500-1700.

При цьому найдорожчою, є с/г земля на Черкащині – понад 100 000 грн за га. Понад 80 000 грн за гектар платили у Київській і Хмельницькій областях. Середня ціна 1 га землі у першому кварталі становила 54 500 грн або $1416.

Міністерство аграрної політики називає інші, менші цифри. У лютому, за даними міністерства, гектар у середньому коштував 39 000 грн, або $977 в еквіваленті. Аналітики вважають, що ці дані занижені.

Велику кількість угод укладають за нормативною грошовою оцінкою землі. Так можна зменшити розмір податків і провести інші угоди готівкою. У середньому різниця між ринковою ціною і нормативною грошовою оцінкою - 2-2,5 раза, – каже керівник проєкту KupiPai від Concorde Capital Володимир Радько.

 

Загалом лише за 2022 рік земля подорожчала на 30%, а до 2024 року може підскочити в ціні ще на 70%. Інвестиція у землю, за даними експертів, може давати 10-15% річних у валюті від орендної плати.

Джерело: Forbes

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень