Нардепи збираються повернути безоплатну приватизацію землі. Щоправда, не для всіх

Законопроєкт про внесення змін до Земельного кодексу уже внесли до Верховної Ради

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №8366 про внесення змін до Земельного кодексу України. Зміни цього разу стосуються відновлення прав деяких категорій громадян на безоплатну приватизацію земельних ділянок під час дії правового режиму воєнного стану на території України. Право на безоплатну приватизацію матимуть відповідно до ініціативи – внутрішньо переміщені особи.

Нагадаємо, 7 квітня 2022 року набули чинності правила, які на час воєнного стану забороняли безоплатну передачу землі.

Деякими змінами до цього положення Кодексу надано можливість приватизовувати земельні ділянки власникам нерухомого майна, яке знаходиться на такій ділянці та громадянам, які отримали землю у користування до набрання чинності цієї норми, - додають автори.

Сьогодні через війну з рф значна кількість житла знищена.

В країні на сьогодні склалась доволі складна ситуація із можливістю забезпечення житлом тих громадян, які вимушено покинули свої домівки або взагалі їх втратили, - зазначається у записці.

У зв’язку з цим до Земельного кодексу хочуть внести зміни, які дадуть можливість безоплатної приватизації земельних ділянок державної та комунальної власності для громадян, які є внутрішньо переміщеними особами та/або втратили житло, включене до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф, для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд.

Стаття 121 Земельного кодексу передбачає, що громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

  •  для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;
  •  для ведення особистого селянського господарства - не більше ніж 2,0 гектара;
  •  для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;
  •  для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;
  •  для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;
  •  для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Джерело: sud.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень