Заради вступу в ЄС: Україна йде на поступки Орбану в мовному питанні

Що буде у школах з російською?

Прапори України та Угорщини на мерії Берегова

Наступного тижня український парламент має змінити законодавство про права національних меншин.

Цього вже кілька років вимагає Угорщина і рекомендує зробити Венеціанська комісія, - роз’яснює BBC.

Вони вважають, що зараз ці права, і найперше на освіту рідною мовою, обмежуються.

Від цього залежатиме початок переговорів про вступ України до Євросоюзу, рішення про що ухвалюватимуть 14-15 грудня. Європейська комісія чітко вимагає змінити норми щодо національних меншин.

Угорцям можуть фактично гарантувати такі права в освіті, які були шість років тому. Російську мову у школи та культурне життя повертати влада не планує.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан назвав Україну "неіснуючою країною"

Парламент розгляне новий пакет поправок до законів про мову, про освіту, про національні меншини та про діяльність засобів масової інформації, підготовлений Кабміном після консультацій з представниками національних меншин.

В уряді закликають не звужувати цю тему тільки до конфлікту з Угорщиною та прем’єром країни Віктором Орбаном на мовному ґрунті, бо ідеться про поступову уніфікацію українського законодавства з європейським.

Проте зараз Київ постав перед серйозною проблемою – як не перейти «червоні лінії» у захисті державної мови і водночас виконати вимоги Єврокомісії.

Головна ідея, яку просуває зараз влада - дзеркально надати нацменшинам такі права, як це є в тій самій Угорщині, і не більше.

Але деякі опозиційні депутати, які створювали закони на захист державної мови, кажуть, що багато запропонованих урядом поправок є неприйнятними і абсурдними. Хтось навіть каже про загрозу українській мові як у часи мовного «закону Ківалова-Колесніченка» епохи Януковича.

Проте співрозмовники BBC Україна у Раді з усіх таборів вказують, що заради вступу до ЄС більшість депутатів все ж таки підтримають запропоновані урядом зміни.

Нагадаємо, конфлікт навколо використання мов національних меншин, зокрема, угорською, тягнеться з моменту ухвалення законів, спрямованих на захист української мови як державної.

Одним з таких законів став закон про освіту, який передбачав поступовий перехід усіх середніх шкіл на викладання українською мовою.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень